Na Horské Kvildě meteorologové naměřili rekordních -22°C letošní zimy

České Budějovice - Meteorologové dnes ráno naměřili na Horské Kvildě minus 22 stupňů Celsia, což je dosud nejnižší naměřená teplota letošní zimy. Obdobné teploty byly podle českobudějovického meteorologa Františka Vavrušky zaznamenány také loni v listopadu, od Nového roku ale větší zimu zatím Česká republika nezažila.

„Rozhodně je to nejnižší teplota od Nového roku,“ potvrdil Vavruška a dodal, že letošní zima je teplotně nadprůměrná. Právě na na Horské Kvildě klesají teploty v jiných zimách i pod minus 30 stupňů. Extrémní teploty jsou však také dány terénem, například v Českých Budějovicích naměří meteorologové podobné hodnoty jen zhruba jednou za 30 let.

Extrémní teploty proslavily v minulosti také například na Sokolovsku
kotlinu zvanou Šindelová, která leží v 600 metrech nad mořem. „Obvykle tam bývají extrémy jako například na Kvildě. V Šindelové ale bylo jen minus 14,5 stupňů Celsia,“ řekl dnes plzeňský meteorolog Jan Sulan. 

Podle něj je to pravděpodobně dáno tím, že v kotlině chybí souvislá sněhová pokrývka. „Sněhová pokrývka hraje ve vztahu k teplotám svoji roli. Když v kotlině leží sníh, tak jsou teploty výrazně nízké,“ dodal Sulan.