Spory mezi ODS a zelenými (p)o volbě prezidenta

Praha - Ani po volbě prezidenta se zástupci koalice neshodli na hodnocení jejího průběhu. Místopředseda ODS Pavel Bém v Otázkách Václava Moravce označil veřejnou volbu prosazovanou mimo jiné Stranou zelených za ránu pod pás. Zelení hodnotí výsledek Jana Švejnara v prezidentské volbě jako úspěch, jinak to ale vidí ODS. Švejnar potvrdil, že ve veřejném životě se bude v Česku angažovat i nadále.

Jak dnes v Otázkách potvrdila předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques, zelení budou nadále trvat na prosazení přímé volby prezidenta. „Jsem přesvědčená o tom, že musíme neodkladně podniknout kroky k přímé volbě prezidenta. Zajistit naší veřejnosti, aby se za pět let mohla volby aktivně zúčastnit. Předpokládám, že Jan Švejnar by byl do této volby vhodným kandidátem,“ prohlásila Jacques.

K přípravě přímé volby prezidenta republiky vyzvali ostatní parlamentní strany na dnešním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD i sociální demokraté. Na tiskové konferenci po skončení schůze to potvrdil předseda ČSSD Jiří Paroubek: „Není vhodnější okamžik, co se týče podpory veřejnosti,“ zdůraznil šéf nejsilnější opoziční strany.

Po skončení prezidentské volby chce nyní Jan Švejnar podle svých slov několik týdnů odpočívat. Do veřejného života v Česku se ale vrátí: „Dám si napřed nějakou dobu oddych, a potom budu uvažovat o specifických cestách. Chtěl bych ale občany ujistit, že neodcházím a budu se dál angažovat, protože věřím, že společné hodnoty, které jsme našli, jsou důležité a měly by se dále na české politické scéně uplatnit.“ O politickém angažmá zatím Švejnar neuvažuje: „Nadstranickost je moje devíza, neuvažuji o vstupu do žádné strany.“

V Otázkách Václava Moravce se také řešil návrat předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády. Již v pátek premiér Topolánek prohlásil, že jestli chtějí lidovci mít svého předsedu ve vládě, bude tam. Místopředseda lidovců Marián Hošek dnes uvedl, že považuje Čunkův návrat za bezproblémový. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg reagoval slovy, že ve stejné vládě s Čunkem nebude.

Podle Kateřiny Jacques je nutné mezi nimi najít kompromis, kvůli kterému už probíhají několikastranná jednání mezi premiérem a zástupci koaličních stran: „Jednání na toto téma probíhají, především mezi Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Čunkem a samozřejmě mezi premiérem Mirkem Topolánkem a předsedy jednotlivých stran,“ řekla Jacques. Zda by oba mohli sedět v jedné vládě, mohou podle ní odpovědět jen Schwarzenberg a Čunek, kteří spolu jednání vedou.

Pavel Bém s návratem Čunka do vlády nesouhlasí. Respektuje, že je to kompetence a odpovědnost předsedy Topolánka, ale on by to na premiérově místě neudělal. Případný odchod Schwarzenberga z vlády považuje 1. místopřeseda ODS za velkou ztrátu: „Je velmi slušný, kvalitní politik a kromě toho má obrovský respekt nejen u nás doma, ale i v zahraničí,“ vysvětlil.

Schwarzenberga čeká v nejbližších dnech operace srdce, což by také mohlo vést k tomu, že ministr zahraničí ze zdravotních důvodů rezignuje a de facto tím umožní Čunkův návrat. Na ministerstvo zahraničí by v tom případě prý přešel předseda Strany zelených Martin Bursík, případně by Schwarzenberga nahradil ve vládě neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar.