Dopravu v Třinci zkomplikuje uzavírka železničního přejezdu

Třinec (Frýdeckomístecko) - Dopravu v Třinci na Frýdeckomístecku omezí na dva týdny uzavírka železničního přejezdu v lokalitě Baliny. Všechna auta, která pojedou do průmyslové zóny a Třineckých železáren, budou od pondělí projíždět městem po ulici 1. máje. Zástupci města i železáren, zhotovitelé stavby a policisté vytvořili krizový štáb, který bude připraven řešit dopravní problémy, řekla starostka Věra Palkovská. Uzavírka souvisí se stavbou mimoúrovňové křižovatky, která v budoucnu odkloní většinu těžké nákladní dopravy z centra Třince.

„Osobní i nákladní auta, která do železáren nebo průmyslové zóny vjížděla přes železniční přejezd a vracela se tudy zpět na silnici mezi Třincem a Českým Těšínem, budou jezdit přes město a do areálu vjíždět hlavní branou železáren. Spočítali jsme, že městem bude projíždět navíc asi 200 kamionů,“ upřesnila starostka. 

Doprava ve městě bude podle ní v následujících dnech ztížena, proto bude v pohotovosti speciální krizový štáb. „V ranních a odpoledních špičkách budou policisté a strážníci hlídat nejkritičtější místa - výjezd z železáren i následnou křižovatku na ulici 1. máje a kruhový objezd,“ řekla Palkovská. Mezi 13:30 a 14:45 nebudou smět z areálu železáren vyjíždět žádné kamiony, upřesnila další opatření. 

Železniční přejezd na Balinách zůstane uzavřený v obou směrech do 2. března. „Od 3. března až do konce stavby přes něj budou moci jezdit pouze auta odjíždějící z průmyslového areálu. Přijíždějící budou muset přes hlavní bránu do konce roku, kdy by mohlo být mimoúrovňové křížení hotové,“ naznačila starostka. 

Celkové náklady na výstavbu obří křižovatky dosáhnou téměř 400 milionů korun. Po jejím dokončení už nebudou kamiony směřující do průmyslového areálu projíždět městem, ale využijí trasu mezi Frýdkem-Místkem, Třanovicemi a také obchvat Českého Těšína. Stavba nadjezdu je součástí přeložky silnice I/11, která má usnadnit dopravu mezi Třanovicemi a Bystřicí na hlavním tahu mezi Ostravou, Nošovicemi, Třincem a Žilinou. Zlepšit by měla především dopravní spojení mezi Nošovicemi a Žilinou, sídly dvou korejských automobilek Hyundai a Kia.

Vydáno pod