Povolební situace: ODS podá trestní oznámení na Novotného, ČSSD chce vyloučit Snítilého

Praha - Napjatá atmosféra kolem prezidentské volby opadla s pátečním vítězstvím Václava Klause jen částečně. Vzájemné obviňování z nátlaku a korupce ovšem vrcholí trestním oznámením, které chystá ODS na senátora SNK-ED Josefa Novotného. Sociální demokrati zase chtějí vyloučit neposlušného poslance Evžena Snítilého, který v pátek volil Václava Klause.

Občanští demokraté podají v úterý trestní oznámení na senátora z klubu SNK-ED Josefa Novotného. Ten tvrdí, že mu jeden z občanských demokratů nabídl při první volbě dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause. Jenže Novotný neřekl, který zákonodárce s takovou nabídkou přišel. Novotný už dříve prohlásil, že jméno údajného úplatkáře prozradí jen vyšetřovatelům a ne veřejnosti.

Senátor v pondělí odpoledne poskytl výpověď Útvaru pro odhalování korupce a závažné kriminality. Po výslechu Novotný novinářům řekl, že policistům poskytl detailní informace o schůzce, při níž měla padnout nabídka, i o dalším setkání, při kterém mu jiný senátor ODS vyhrožoval, že se na něj při podzimní kampani před senátními volbami něco objeví. Novotný věří, že jeho tvrzení by mohly podpořit televizní záběry z přenosu prezidentské volby.
 
Poslanec ČSSD Evžen Snítilý měl v souladu se svými stranickými kolegy zvednout ruku pro kandidáta zelených Jana Švejnara. Během první prezidentské volby Snítilý nepodpořil ani jednoho z kandidátů a před třetím kolem zkolaboval. Pak byl mezi zákonodárci, kteří dostali zásilku s kulkou. Při druhé volbě hlavy státu zvedl ruku pro Václava Klause. Sociální demokrati ho za to hned vyloučili ze svého poslaneckého klubu a teď ho chtějí dostat i ze strany. Bude tedy o něm jednat organizace ČSSD v Náchodě. Sociální demokracie by ráda dostala Snítilého i ze sněmovny, o jeho poslaneckém mandátu ale rozhodnout nemůže.  

Předseda organizace ČSSD v Náchodě Ladislav Tichý potvrdil České televizi, že dnes budou o Snítilém mimo jiné jednat. „Podle mých informací - jak od členů výboru, tak od řadových členů - je reakce (na Snítilého) vesměs negativní. Mne jeho jednání zklamalo, budu se přiklánět k vyloučení ze strany,“ řekl v Dobrém ránu Tichý. Podle něj hlasování Snítilého bylo pro stranu velkým překvapením. Tichý dále ČT řekl, že nechápe, co Snítilého k jeho rozhodnutí vedlo.

Evžen Snítilý
Zdroj: ČT24