Pozůstalí pohřbí tento týden oběti tragické nehody na Lounsku

Postoloprty (Lounsko) - Osm obětí tragické autonehody, při které se 13. února večer u Panenského Týnce na Lounsku na silnici I/7 z Prahy do Chomutova srazil mikrobus s osobním vozem a kamionem, pohřbí jejich příbuzní v tomto týdnu. Jak ČTK zjistila, pohřeb nebude společný. Všechny oběti byly pracovníky postoloprtské zámečnické a vodoinstalační firmy Ziki, jely v mikrobusu na noční směnu.

Příčinu a míru zavinění nehody kriminalisté nadále vyšetřují. „Nehodou se policisté i znalci intenzivně zabývají, žádné obvinění dosud nepadlo. Výsledky expertiz budeme mít odhadem do měsíce,“ řekl vedoucí lounské dopravní policie Rudolf Náhlovský. 

Při nehodě jednačtyřicetiletý řidič vozidla Škoda Fabia Combi z Chomutova podle policie předjížděl ve směru od Prahy kamion a při návratu do svého pruhu se v protisměru bočně střetl s protijedoucím mikrobusem Ford Tranzit. Ten se následkem nehody stal neovladatelným a čelně narazil do kamionu Renault. Nikdo z dodávky nepřežil, řidič škodovky utrpěl lehké zranění. 

Řidiči škodovky a kamionu údajně nepili před jízdou alkohol, celková
škoda byla odhadnuta na 650.000 korun. K průběhu nehody se deníku Právo nepřímo vyjádřili řidič Škody Fabie, který je zaměstnancem Českých drah, i nezraněný řidič kamionu Renault. Oba prostřednictvím mluvčího drah a dispečera dopravní firmy sdělili, že na silnici bylo v době nehody více vozů, než se uvádí. 

„Řidič škodovky uvedl, že kamiony předjížděl už vůz před ním, za který se zařadil. První řidič však stihl manévr dokončit ještě před rozšířením silnice o další stoupací pruh, což se jemu nepodařilo. Podle mne rozhodlo deset metrů,“ uvedl Náhlovský. 

Silniční úsek, kde se auta střetla, není podle něj nijak nebezpečný. „Denně tudy projede tisíce aut. Řidiči ale riskují, což jim stav komunikace umožňuje. Naše hlídka je na silnici denně tři hodiny, úsek je ale dlouhý a  vozy se dají bezpečně zastavit jen na několika místech. Navíc žádné manévry by plynulosti provozu nepomohly, slušných řidičů je většina,“ doplnil. Upozornil také, že kapacita přetížené silnice je už desítky let nezměněná, přitom intenzita provozu je daleko větší, protože na silnici je odkloněna nákladní doprava ze silnice E15, což ulehčilo Ústí nad Labem. 

Rodinám šesti mužů z Postoloprt radnice přispěje na pohřeb 10.000 korunami. Město zřídilo i konto u Komerční banky v Žatci, na které může kdokoli pozůstalým také přispět, hned první den po zřízení konta anonymní dárce složil v pokladně městského úřadu 6.500 korun, uvedla Markéta Strnadová z kanceláře starosty. Zbylé dvě oběti pocházely z Loun a Břvan. 

Pohřby mužů ve věku od 23 do 64 let se uskuteční 21. a 22. února na
hřbitově v Postoloprtech a Lounech, se dvěma zesnulými se příbuzní rozloučí v úzkém rodinném kruhu.   

Odškodnit příbuzné obětí nehody chce i majitel firmy Ziki František Fedák. „Také jsme přispěli na pohřeb. Advokátní kancelář nyní zjišťuje, na co všechno mají pozůstalí nárok, abychom nepochybili,“ uvedl. 

Úmrtí osmi pracovníků podle něj přineslo firmě se zhruba 40 zaměstnanci organizační problémy. „S potížemi se ale vypořádáme. Zvažujeme, zda přijmeme další pracovníky,“ doplnil Fedák. 

Střet tří aut u Panenského Týnce je patrně nejtragičtější silniční nehodou od března 2003, kdy u jihočeských Nažidel zahynulo 19 cestujících v
autobuse. Nehoda si vyžádala i 20. oběť, která podlehla o tři roky později následkům zranění.