Reportéři ČT: Architekt Řičář zřejmě v budišovské kauze okradl stát o 15 milionů

Praha - Architekt Marek Řičář, který byl významnou osobou v takzvané budišovské kauze, zřejmě okradl stát o 15 milionů korun. Uvedla to Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Řičář zpracoval dokumentaci na projekt společnosti Bono Publico, který měl sloužit k opravě budišovského zámku. V projektu ale několikanásobně nadhodnotil náklady, aby dostal vyšší dotaci, která tvořila pět procent z celkových nákladů.

Ministerští úředníci v čele s tehdejší náměstkyní Věrou Jourovou však 300milionový projekt neschválili a Řičář měl dotaci vrátit. To se však nestalo - objevil se úřední dopis, který stvrdil, že dotace je v pořádku, a peníze se tedy vracet nemusí. Dopis podepsal první náměstek ministra pro místní rozvoj Jaroslav Král, který se nyní na ministerstvu stará o investice. Když se jej reportéři ptali, proč zvrátil rozhodnutí v Řičářův prospěch a projekt překvapivě schválil, rozčílil se a zavolal na novináře ochranku se slovy, že na něj štáb útočí a nikomu nic vysvětlovat nebude.
 
Marek Řičář je nyní na neznámém místě, neboť jej policie zařadila do programu na ochranu svědků. Neznámí lidé mu totiž údajně vyhrožovali smrtí. Policie se k případu nechce vyjadřovat, stejně tak odmítá kontakt také Řičářův právník.