Brožová podala žalobu na Kučeru kvůli jeho působení v Čunkově kauze

Brno - Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová odeslala olomouckému Vrchnímu soudu kárnou žalobu na místopředsedu NS Pavla Kučeru kvůli korupční kauze lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Kučera údajně vyvíjel nátlak na státní zástupce, aby vyšetřování Čunka zastavili. Kučera to odmítá.

Důvodem kárné žaloby Brožové jsou Kučerovy schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, u kterých byla ještě nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Znění žaloby ale Brožová zatím nechce zveřejnit. 

Špičky české justice se sešly loni celkem třikrát. Při první schůzce Kučera s Němcem údajně sondovali u Andělové, jejíž podřízený Čunkův případ dozoroval, na co už policisté přišli a jaký vývoj lze v případu očekávat. Při dalších setkáních, u kterých byla i Vesecká, měli Andělové ostatní naznačovat, aby vyšetřování Čunka neprobíhalo příliš rychle.

Čunkův případ byl poté přesunut do Jihlavy a uzavřen. Nejvyšší státní zastupitelství v druhé polovině listopadu definitivně potvrdilo zastavení jeho trestního stíhání.

Brožovou k podání kárné žaloby vedly informace ministerstva spravedlnosti. Podle neoficiálních zdrojů zřejmě žalobkyně Andělová mluvila o průběhu loňských schůzek s Němcem, Veseckou a Kučerou.