Švejnar se vrátí do dozorčí rady ČSOB

Praha - Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Švejnar obnoví svou činnost v čele dozorčí rady ČSOB. Uvedla to jeho mluvčí Klára Pospíšilová. Švejnar funkci v souvislosti s prezidentskou kandidaturou pozastavil loni v listopadu; do banky se vrátí v březnu.

Pokud by se Švejnar stal prezidentem, pozice v dozorčí radě ČSOB by se prý vzdal. Zvítězil ale jeho protikandidát a dosavadní hlava státu Václav Klaus.

Švejnar čelil kvůli svému angažmá v ČSOB kritice. Někteří politici ODS mluvili o riziku střetu zájmů kvůli tomu, že ČSOB se s českým státem soudí o miliardy korun. Šéf ODS Mirek Topolánek dokonce naznačil spojitost mezi ČSOB a financováním Švejnarovy kampaně, což prezidentský kandidát razantně popřel.

Švejnarova politická kariéra po neúspěšné kandidatuře ale zřejmě nekončí. Zatím si chce odpočinout a promyslet další strategii. Těsně po prezidentské volbě prohlásil, že chce České republice i nadále pomáhat. Nejvíce se spekuluje o tom, že by se mohl zúčastnit podzimních senátních voleb. Nabídky kandidáta ČSSD na Trutnovsku Pavla Trpáka, který by se v jeho prospěch kandidatury vzdal, ale podle Pospíšilové nevyužije. Pokud by se o senátní křeslo opravdu ucházel, bylo by to spíše v Praze.

O jednáních o Švejnarově účasti v české politice padla zmínka i na pondělním jednání předsednictva Strany zelených (SZ). Její místopředsedkyně Dana Kuchtová na Frekvenci 1 dnes řekla, že prý není ale ještě nic dohodnuto. Byla by však ráda, kdyby Švejnar za zelené kandidoval do Senátu. „Záleží jen na něm, jakou cestu si v české politice vybere. Ty senátní volby by byly podle mého názoru jeho důstojným vstupem do praktické politiky,“ uvedla Kuchtová.