Kvůli krádeži nefungovaly některé závory mezi Prahou a Berounem

Praha - Kvůli krádeži součástky zabezpečovacího zařízení nefungovaly na některých přejezdech železniční trati mezi Prahou a Berounem závory. Automobily mnohdy přejížděly koleje poměrně těsně před projíždějícími vlaky. Problém na trati mezi Prahou-Radotínem a Dobřichovicemi nastal podle informací Českých drah už v pondělí odpoledne. Oprava trvala do dneška.

Vlaky měly navíc dnes ráno zpoždění a byly přeplněné. Podle Markéty Krausové z tiskového oddělení Českých drah jezdily soupravy jen po jedné koleji, jedna měla ráno poruchu. Vlak se z kolejí podařilo odstranit zhruba po hodině, ostatní musely jezdit po druhé koleji.

Podle Pavla Blaženína z černošické radnice byly v pondělí odpoledne závory naopak dlouhou dobu staženy. Zkomplikovalo to prý i zasedání městského zastupitelstva. „Někteří zastupitelé byli na druhé straně a nemohli se dostat na jednání včas,“ řekl Blaženín. Museli zaparkovat a jít pěšky, dodal.

Pokud nastane problém se světelným signalizačním zařízením, strojvedoucí mají podle Českých drah příkaz jet v místě krokem. Vlak musí být schopen hned zastavit, aby se nemohlo nic stát.

Problém se závorami byl v Černošicích i před několika týdny. Několik hodin byly staženy také kvůli krádeži součástky z barevného kovu. Mezi Radotínem a Černošicemi museli řidiči jezdit po poměrně dlouhé objížďce. 

Někteří černošičtí obyvatelé poukazují na to, že přejezd působí potíže, i
když závory fungují. Když jede vlak, jsou dlouho staženy z důvodu, že jsou přímo na zastávce. Ve špičkách se ve městě kvůli tomu tvoří kolony
automobilů. Pomohla by prý výstavba mimoúrovňového křížení.