Klaus složí prezidentský slib 7. března

Praha - Předseda sněmovny Miloslav Vlček na dnešní tiskové konferenci oznámil, že třetí letošní společnou schůzi obou komor parlamentu svolává na pátek 7. března 2008. Na schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu složí Václav Klaus Ústavou předepsaný prezidentský slib, a ujme se tak svého druhého funkčního období.

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší úderem půlnoci v pátek 7. března 2008. Staronový prezident by měl složit slib po uplynutí prvního mandátu, tedy nejdříve v sobotu 8. března. Jednací řád sněmovny ale neumožňuje, aby schůze zákonodárců proběhla o víkendu, pakliže by se na tom dopředu obě komory nedohodly. Vlček tedy rozhodl, že schůze se uskuteční už v pátek. „Po zvážení a po poradě s právníky svolávám společnou schůzi obou komor na pátek 7. března v deset hodin na Pražském hradě,“ oznámil Vlček.

Podle odborníků na Ústavu lze v případě, že se funkce ujímá stejná osoba, složit slib už před skončením prvního mandátu. Klaus podle Vlčka souhlasí s tím, že jeho mandát bude v podstatě o jeden den zkrácen. Druhé pětileté funkční období tak Klausovi poběží už od pátku. Klaus složí slib ve Vladislavském sále Pražského hradu, na rozdíl od samotné volby, která se konala ve Španělském sále. Prezidentem se stává úspěšný kandidát až dnem, kdy složí prezidentský slib, nikoliv dnem, kdy byl zvolen.

Vlčkovi se původně pro složení slibu zdál jako nejlepší týden od 10. března. Česko by tak bylo mezi 7. a 10. březnem bez prezidenta. Pravomoci hlavy státu by na tuto dobu převzali premiér a šéf dolní komory.

Společnou schůzi obou komor je třeba svolat nejpozději do 30 dnů po zvolení nové hlavy státu, tj. nejpozději do neděle 16. března. Úspěšná volba prezidenta  proběhla 15. února, první volba, kdy zákonodárci nikoho nezvolili, o týden dříve, 8. a 9. února.

Miloslav Vlček
Zdroj: ČT24
Vydáno pod