Čunek neuvažuje o konkrétním datu, kdy by se vrátil do vlády

Praha - Celostátní výbor lidovců, na kterém se mělo debatovat také o návratu Jiřího Čunka do vlády, žádné novinky v této souvislosti nepřinesl. Před třemi týdny předložil Čunek některá fakta, týkající se jeho kauzy, ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. I přes tvrzení některých svých koaličních partnerů, například Kateřiny Jacques, nyní uvedl, že od té doby s ním ale žádná jednání nevede. Lidovci na svém původním usnesení, že trvají na Čunkově návratu do vlády, na dnešním zasedání nic nezměnili.

Zelení se na takovou možnost tváří již mnohem přívětivěji. Podmínkou pro ně je, aby návrat předsedy lidovců nezpůsobil odchod Schwarzenberga. Šéf české diplomacie už dříve pohrozil rezignací na ministerský post, pokud se Čunek do vlády vrátí.

Lidovecký místopředseda se proto zhruba před třemi týdny na Schwarzenberga obrátil, aby mu celou situaci kolem své kauzy vysvětlil. „Tímto to pro mě skončilo. To, o čem informujete, že se vedou nějaká jednání - žádná se nevedou a vést nebudou,“ prohlásil Čunek.

Dodal, že ani svým stranickým kolegům na schůzi neoznámí, kdy by mohl být případně jmenován do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Trvá ale na splnění usnesení lidoveckých orgánů, které ho loni do vládních funkcí znovu nominovaly. Premiér Topolánek jim Čunkům návrat také přislíbil.

Čunek rezignoval na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj loni v listopadu. Svůj krok zdůvodnil tím, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce. Později byl Čunek obvinění z přijetí úplatku definitivně zproštěn.

Čunkovo jméno se dnes v médiích objevilo také ve spojení s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou. Brožová podala kárnou žalobu na soudce Pavla Kučeru, který podle ní údajně vyvíjel nátlak na státní zástupce, aby vyšetřování Čunka zastavili.

Na celostátním zasedání lidovci také připomněli, že se koalice zavázala zahájit diskusi o přímé volbě hlavy státu. Lidovci se dnes usnesli, že by koaliční strany měly v nejbližší době podniknout kroky, které by vedly k uzákonění ústavní změny, týkající se způsobu volby prezidenta.