U hraničního přechodu za Náchodem budou opět parkovat kamiony

Náchod - Před vstupem České republiky do schengenského prostoru mohly kamiony před česko-polskou hranicí u Náchoda zastavovat bez problému. Silničáři, policisté a zástupci náchodské radnice se ovšem dohodli, že od 21. prosince budou moci nákladní auta místem jen projíždět. To se nelíbilo ani řidičům z povolání ani dopravcům.

Po vjezdu na polské území by měl mít každý kamion takzvanou oplatu, tedy kupón na jízdu po polských silnicích. Bez něj by mohl dostat pokutu až 1000 eur. Měl by si ji tedy koupit už před hranicemi, kde ovšem není možné zastavit. Policie obhajovala zákaz zastavení tím, že stojící kamiony brání výhledu ostatních řidičů a zakrývají důležité dopravní značky. 

Nakonec se našlo řešení, které by mělo vyhovovat všem stranám. „Policie vyšla vstříc požadavku dopravců a vyčlenila místo, které by mělo být nejméně ohroženo dopravními nehodami,“ říká mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Pro kamiony bude vyhrazeno pět nebo šest míst kousek před hranicemi. Místostarosta Náchoda Jaroslav Rohulán považuje toto rozhodnutí za vyhovující jak pro dopravní policii, tak pro autodopravce.

Vydáno pod