Autobusy MHD budou mít možná na Chodovské ulici přednost

Praha - Na Chodovské ulici v Praze 10 budou mít možná v budoucnu přednost autobusy městské hromadné dopravy. Společnost Ropid, která v Praze a v jejím okolí organizuje hromadnou dopravu, spolu s pražským dopravním podnikem v současné době zpracovávají studii, která by měla pro autobusy navrhnout možná preferenční opatření, uvedl mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal.

Asi kilometrový úsek Chodovské ulice mezi výjezdem ze Spořilova a křižovatkou se Záběhlickou ulicí zatěžují často dopravní kolony a městské autobusy zde nabírají mnohaminutová zpoždění, uvedl Drápal. Středem komunikace vede tramvajová trať, kterou by po určitých stavebních úpravách mohly využívat také autobusy hromadné dopravy. „Jízdou autobusů po tramvajovém pásu dojde k minimalizaci zpoždění důležitých linek 136, 213 a 260, které spojují Prahu 10 se Spořilovem a Jižním Městem,“ poznamenal Drápal.

Projekt navíc zahrnuje nové umístění společných zastávek pro tramvaj i autobus na křižovatce ulic Chodovská a Bohdalecká, které by mělo zjednodušit přestupy mezi jednotlivými linkami pražské hromadné dopravy.

Studie uvažuje i o jízdních pruzích vyhrazených přímo pro autobusy nebo o úpravě světelných křižovatek ve prospěch MHD. Návrh je součástí širšího projektu, který má preferovat veřejnou dopravu v úseku Želivského - Spořilov.

Tato opatření mají podle Drápala zatraktivnit veřejnou dopravu na území Prahy. Ve stejných místech navíc vede jedna z uvažovaných tras budoucích metropolitních linek, která doplní klasické autobusy. Metropolitní linky budou zajišťovány většinou kloubovými autobusy a budou vedeny směry, v nichž jezdí hodně lidí, například tam, kam není vedena kolejová doprava.

Mluvčí Ropidu dodal, že metropolitní autobusy ve směru Praha 10 - Spořilov - Jižní Město jsou rovněž předpokladem pro budoucí vedení tramvajové tratě, o kterou požádaly městské části Praha 10 a Praha 11. 

Vydáno pod