Kožený vyzval svého advokáta, aby zveřejnil žalobu před pražským soudem

New York/Nassau - Bývalý šéf harvardských fondů Viktor Kožený dnes oznámil, že žádá svého advokáta Martina Korbaře, aby zveřejnil žalobu, v níž ho státní zástupce Jaromír Jindřich viní před pražským městským soudem z účasti na podvodech s celkovou škodou 16 miliard korun.

Kožený požaduje, aby tak Korbař učinil „neprodleně a v plném rozsahu“. Kožený také oznámil, že během příštího týdne podá na státního zástupce Jindřicha stížnost za údajné opakované lži před soudem, zatajování důkazů ve prospěch obžalovaného, zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení etických pravidel.
 
Kožený už minulý týden vyzval Jindřicha, aby na internetu zveřejnil transakce, které napadá v žalobě. Jindřich odpověděl, že k takovému kroku není oprávněn. „Líčení je veřejné a každý si sem může přijít poslechnout, z čeho je viněn,“ řekl žalobce minulý čtvrtek. 
   
V procesu, který v Praze začal před týdnem a potrvá nejméně půl roku, je Kožený společně s bývalým spolupracovníkem z harvardských fondů Borisem Vostrým stíhán za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim za to až 12 let vězení. Oba jsou stíháni jako uprchlí. Kožený se zdržuje na Bahamách a Vostrý ve středoamerickém Belize.
   
Soud se zabývá 110 obchody s cennými papíry, které Kožený a Vostrý
uskutečnili v letech 1995 a 1996. Žalobce je viní z toho, že převáděli
majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding (HPH), který pak skončil v likvidaci. Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana. Po Koženém žádá náhradu škody ve výši devět miliard korun, po Vostrém kolem sedmi miliard.

Harvardské investiční fondy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod