Irský soud rozhodne o vydání Půty a Šuleje do Česka

Dublin - Nejvyšší soud v irském Dublinu se bude zabývat vydáním Tomáše Půty a Maroše Šuleje k trestnímu stíhání do Česka. Oba muži údajně patří k nebezpečným členům gangu kolem Davida Berdycha. Soud už sice koncem loňského dubna rozhodl, že mohou být vydáni, oba se ale proti verdiktu odvolali.

Půta se Šulejem byli v Irsku zadrženi na základě eurozatykače v srpnu 2006 a od té doby pobývají v tamní vazbě. Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli původně v procesu s Berdychovým gangem stíháni jako uprchlí. Půta za účast na šesti loupežích, na jedné krádeži a za porušování domovní svobody, Šulej za účast na třech loupežích a jedné krádeži.

Členové Berdychova gangu mají podle obžaloby na svědomí loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů, které prý mnohdy přepadli a unesli v přestrojení za policisty. Největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky je přitom ojedinělý propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat.