Policie obvinila bývalou Škromachovu náměstkyni z nevýhodné výměny budov

Praha - Policie obvinila bývalou ekonomickou náměstkyni exministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD) Yvonu Legierskou. Ministerstvo ji viní z nevýhodné směny ministerských budov. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu přišel stát při této výměně o 137 milionů korun. Za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku jí hrozí až deset let vězení.

V roce 2006 zodpovídala Legierská na ministerstvu práce za směnu budov mezi Českou správou sociálního zabezpečení, ministerstvem práce a soukromou rakouskou společností podnikající s realitami WSF - Delta.

Ministerstvo tehdy získalo palác v pražské Lannově ulici, který předtím spravovala Česká správa sociálního zabezpečení. Krátce poté budovu směnilo s WSF - Delta za jinou budovu v Karlíně a za několik pozemků. Na soudního znalce Jana Čecha, který palác v Lannově ulici ocenil, podalo dnes ministerstvo trestní oznámení.

Současný mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský uvedl, že za přípravu a podpis směnné smlouvy nese odpovědnost Legierská a někdejší ředitel odboru financování a správy majetku Ivan Noveský. Yvonna Legierská se k případu odmítá vyjádřit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce peníze z nevýhodné směny zpět. Hodlá se obrátit na firmu WSF - Delta s žádostí o jejich vrácení.