Jihočeský kraj chce zavést čipovou kartu

České Budějovice - Jihočeský kraj chce zavést čipovou kartu, která má usnadnit obyvatelům regionu cestování v MHD, linkových autobusech i po železnici. K projektu se mohou připojit také města, která mohou kartu využít například pro parkování či v městských službách. Zavedení karty si vyžádá zhruba 19 milionů korun. Podle hejtmana Jana Zahradníka chce kraj získat dotaci z regionálního operačního programu. Kraj si ale nejprve nechá zpracovat studii integrovaného dopravního systému.

"Cílem je zvýšení zájmu o veřejnou hromadnou dopravu. Je tu stále ještě
rezerva, mnoho lidí jezdí auty," uvedl Zahradník. Kraj chce o dotaci
požádat už v březnu, celkem tři projekty ale předtím musí 4. března
schválit zastupitelstvo. Pokud kraj granty na zřízení bezdotykové čipové
karty získá, mohla by obyvatelům regionu začít sloužit příští rok. "Budou tam řešeny dopravní aplikace pro integrovanou linkovou, městskou
hromadnou a železniční dopravu a multifunkční využití těchto tří druhů
dopravy," řekl hejtman.
 
Studie také určí podmínky pro provoz kartového centra. Podle hejtmana musí být provozovatel vybrán zvlášť pečlivě, aby se systém zabezpečil proti zneužití. „Na drobných platbách, kterých bude hodně, bude vytvářen určitý významný obchodní obrat. Proto chceme, aby ve studii byl odborně doporučen způsob výběrového řízení,“ vysvětlil Zahradník.
 
Další projekt počítá se vznikem zúčtovacího, servisního a informačního
centra, které by bylo zaměřeno na integrovaný systém v jižních Čechách. V jeho rámci by také měl vzniknout program na optimalizaci dopravní obslužnosti kraje. Posledním projektem je vybudování kartového centra a jeho vybavení, které si vyžádá téměř deset milionů korun.
 
Do projektu se chce zapojit například město České Budějovice, které se svým původním návrhem na vytvoření městské karty oslovilo kraj. Karta by se dala využít i v knihovnách a v informačním systému města, kde mohou obyvatelé prostřednictvím svého kódu sledovat jednání, jaká s městem vedou, nebo množství bodů za přestupky v dopravě. Pro obyvatele města by podle vedení radnice mohla být zajímavá i spolupráce s lipenskými obcemi, které jsou častým cílem dovolených.

Vydáno pod