Jihočeský kraj opraví devět silnic za 140 milionů korun

České Budějovice - Jihočeský kraj letos opraví devět silnic třetí třídy. Za obnovu 85 kilometrů komunikací zaplatí 140 milionů korun. Opravy začnou v květnu a potrvají do září, řekl novinářům hejtman Jan Zahradník. Rekonstrukce jsou součástí programu obnovy silnic třetí třídy, kdy chce kraj během dvou let obnovit přes 400 kilometrů.

Na Písecku se opravy dočká silnice z Tálína přes Paseky do Albrechtic nad Vltavou a z Protivína do Záboří a opraví se také cesta mezi obcemi Květov, Branice a Kluky. Na Jindřichohradecku kraj obnoví komunikaci mezi obcemi Stříbřec a Lutová a úsek z Mirochova do Chlumu u Třeboně. Lepší dopravní spojení budou mít lidé na Českokrumlovsku na trase Přídolí - Omlenička a Pohorská Ves - Leopoldov.

Řidiči na Prachaticku budou moci jezdit po opravené silnici z Oseků přes Kratušín do Chlístova. Kraj zrekonstruuje také trasu Hranice - Dvory nad Lužnicí - Žofina Huť na Jindřichohradecku a mezi chystané opravy patří také cesta z Horní Stropnice do Černého Údolí a do obce Šejby.

Kraj vlastní 1639 kilometrů silnic druhé třídy, 3820 kilometrů silnic třetí třídy a 1047 mostů. Loni investoval do oprav silnic 900 milionů korun. Téměř polovinu pokryl úvěr 450 milionů korun od Evropské investiční banky (EIB), zbytek šel z rozpočtu kraje. Půjčka od EIB dosáhla za dva roky 800 milionů korun. Kraj by ji měl splácet do roku 2012.

Jihočeský kraj také letos a příští rok opraví celkem 411 kilometrů silnic třetí třídy. Z vlastního rozpočtu na rekonstrukce uvolní 700 milionů korun. Kraj dosud opravil zhruba 900 z 5500 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. S pomocí peněz z Regionálního operačního programu by se mohly všechny cesty opravit do sedmi let.