Nárok na sociální dávky má kvůli novému systému mnohem méně Čechů

Praha - Kvůli změnám ve výpočtu sociálních dávek na ně mnoho lidí v současné době nedosáhne. Například v případě přídavků na dítě se koeficient, podle kterého se jejich výše vypočítává, snížil ze čtyř na 2,4 desetiny životního minima. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že nepřiznání dávek budou kompenzovat daňové slevy.

Sociální dávky nezískalo po zavedení nového systému v České republice 46 procent dětí. Největší počet jich žije v Praze, nejméně v Ústeckém kraji, kde se nejvíce lidí pohybuje na hranici životního minima.

Ministerstvo práce a sociálních věcí snižování dávek v takové míře předpokládalo, ušetří zhruba dvě miliardy korun ročně. Pět miliard ale rodinám zaplatí v tomto roce v rámci daňových slev. „Sleva na dani se zvýší o 390 korun, tedy z původních 500 je dnes sleva na dítě 890 korun měsíčně,“ tvrdí ministerský náměstek Marián Hošek.

Změny se dotknou i sociálního příplatku. Pokud lidé spadají svými příjmy do pásma životního minima, nemají ale nárok na příplatek, mohou zažádat o dávky hmotné nouze.

Vydáno pod