Pacienti budou moci poplatky u lékaře platit mobilem

Praha - V pražské Všeobecné fakultní nemocnici budou moct pacienti od zítřka platit regulační poplatky také prostřednictvím mobilního telefonu. Nemocnice tak chce lidem nabídnout větší komfort. Přiznává, že ji inspiroval pražský dopravní podnik, který i tímto způsobem prodává jízdenky.

Všeobecná fakultní nemocnice spouští novou službu od čtvrtka. Detaily toho, jak bude systém textových zpráv fungovat, nechce předem říct. Nemocnice se dohodla se všemi operátory a čeká, že tento způsob platby využijí hlavně mladší pacienti. „Nominální hodnota a taky to, co je odečítáno pacientovi z jeho účtu, je výše regulačního poplatku,“ vysvětlil ředitel VFN Jan Bříza.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice bude prvním, ale ne jediným zdravotnickým zařízením, které o takovou službu stojí. Jen krok před dohodou s operátory je nemocnice v Kolíně. „Jsem přesvědčen, že se do konce tohoto čtvrtletí dohodneme na technice a podrobnostech a že budeme moci tuto věc odstartovat,“ řekl pro ČT ředitel kolínské nemocnice Luděk Rubáš. 
  
Placení 30 nebo 90 korun přes textovou zprávu je výhodné hlavně pro větší nemocnice. V Olomouci teď čekají na nabídky jednotlivých firem. „Pro nás je samozřejmě určitě rozhodující cena, která by neměla být vysoká, protože pak by poplatek ztrácel smysl,“ prohlásil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.
 
Podmínky si každá nemocnice musí vyjednat sama, ministerstvo zdravotnictví do jednání nechce vstupovat. Novinku ale podporuje.
 
Pacienti budou moct platit prostřednictvím SMS zpráv pouze v případě ambulantního ošetření. Poplatky za pobyt v nemocnici budou zdravotnická zařízení vybírat i nadále v hotovosti nebo složenkou.

Vydáno pod