Neonacisté mohou Plzní pochodovat, správní soud zamítl stížnost města

Brno - Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost plzeňského magistrátu, který chtěl zamezit plánovanému pochodu neonacistů městem. Radikálové ho ohlásili na 1. března. Kontroverzní pochod se tak může uskutečnit.

Kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu chtělo město zvrátit rozhodnutí plzeňského krajského soudu. Správní soud ale potvrdil původní rozsudek. O pochodu podle něj neměl rozhodovat magistrát ani primátor, ale Úřad městského obvodu Plzeň 3, kde byla akce ohlášena. O případném zákazu měli úředníci rozhodnout do tří dnů. Primátorův verdikt přišel mnohem později. Soud podle soudce Vojtěcha Šimíčka rozhodoval o správnosti procedury, nikoliv o politickém podtextu akce. Pravidla musí platit pro všechny stejně, řekl.

Původní protestní pochod neonacistů ohlásil organizátor Václav Bureš na 19. ledna jako protestní akci za svobodu slova v reakci na listopadový zásah policie proti neonacistům v Praze. Dva dny před termínem akci primátor města Pavel Rödl zakázal. Krajský soud v Plzni ale rozhodl, že neoprávněně, a Bureš dostal možnost uspořádat shromáždění nové. Ohlásil ho na 1. března.

Kvůli zákazu pochodu podala na primátora Plzně trestní oznámení Dělnická strana i organizátor Bureš. Zatím není jasné, zda bude Rödl trestně stíhán.