O odškodnění za záměnu novorozenců rozhodne zřejmě soud

Třebíč - O výši odškodného za záměnu dětí v třebíčské nemocnici bude možná rozhodovat soud. Právníci obou stran se na částce pro mimosoudní vyrovnání nedohodli. Třebíčská nemocnice nabízí oběma poškozeným rodinám po 300 000 korunách. Protistrana ale vyčíslila hodnotu újmy na 12 milionů korun. Advokát rodin Igor Veleba chce proto do dvou týdnů podat žalobu, pravděpodobně na ochranu osobnosti. S nemocnicí je ale ochoten ještě jednat.

Advokát nemocnice Ondřej Dostál se teprve na počátku týdne mohl seznámit s posudkem z oboru psychiatrie a psychologie na všechny členy poškozených rodin, který si nechala vypracovat protistrana. „Nepopisuje trvalou vážnou poruchu, která by byla ohodnocena jakýmikoliv body co do ztížení společenského uplatnění nebo bolestného,“ uvedl Dostál. Psychické následky nejsou podle něj tak vážné, aby odůvodňovaly dvanáctimilionové odškodné.  

Právníci porovnávali obsah posudku i s jinými případy a domnívají se, že částka v řádech statisíců je adekvátní. Odškodnění se bude platit z veřejných peněz, které náleží nemocnici. Mimosoudní vyrovnání chce nemocnice vést do maximální výše jednoho milionu korun, což je částka, kterou je ochotná vyplatit pojišťovna. 

Žádost advokáta obou rodin o vyplacení nákladů na DNA testy a právní zastoupení při zjišťování otcovství ředitel nemocnice Petr Mayer odmítl. Od hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila už podle něj každá z rodin dostala 100 000 korun na náhradu výdajů, které jim chybou nemocnice vznikly. Kraj je totiž zřizovatelem třebíčské nemocnice.