Smlouvu s Tatrovkou o dodání vozidel podepíše armáda až koncem února

Praha - Sedmdesát jedna nákladních vozidel Tatra převezme armáda údajně ve druhé polovině března. Podepsat konečnou smlouvu s ministerstvem obrany by měla až 29. února. Automobilka musí ještě odstranit část nedostatků. Nesrovnalosti oproti zadání zakázky byly důvodem, proč armáda neobdržela první auta již loni v listopadu, jak zněl původní termín. Sněmovní výbor pro obranu na dnešním zasedání zástupce ministerstva obrany požádal, aby ho o odstranění více než třiceti závad detailně informovalo.

V roce 2008 by armáda měla převzít postupně 295 vozidel. Celková zakázka za 2,6 miliard korun zní na 556 tatrovek. Část z nich už měla automobilka předat v listopadu, kvůli nápravě nedostatků byl ale termín předání odsunut. K nesrovnalostem patřila například zvýšená hmotnost auta nebo nesplněné požadavky na radiolokační krytí. Za zpoždění, způsobené dolaďováním závad, chce ministerstvo obrany vyměřit Tatrovce sankce. Jejich výši ale odmítá prozradit.

Do poloviny března budou ještě další zkoušky probíhat. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek musí potvrdit výsledky vojenských testů prototypů vozidla. Další sériové testy by měly především ukázat, zda je automobilka u Tater schopna udržet jejich kvalitu.

Tatra při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo. Dohodu v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

Dodání tatrovek není jedinou armádní zakázkou, která se zpozdila. Rakouská firma Steyr nestihla loni také na konci listopadu dodat včas první část obrněných transportérů Pandur. Kabinet Mirka Topolánka proto kontrakt na dodání 199 bojových vozidel vypověděl. V současnosti obě strany o osudu zakázky jednají.

Vydáno pod