Železnice z letiště bude zřejmě končit na Masarykově nádraží

Praha - Železnice mezi Kladnem a centrem Prahy s odbočkou na ruzyňské letiště by měla vést v trase Buštěhradské dráhy a končit na Masarykově nádraží. Takové jsou výsledky studie ČVUT, kterou si loni objednalo ministerstvo dopravy, uvedl mluvčí MD Karel Hanzelka s tím, že všechny dotčené strany s navrženou trasou souhlasí.

Výsledky studie schválili v polovině února radní městské části Praha 6, jejíž území nová trať zasáhne nejvíce. „Výsledek studie, kterou připravovali experti na danou problematiku, budeme respektovat,“ řekl starosta Tomáš Chalupa. Podle Hanzelky by definitivní podoba tratě měla být známa v příštích dvou týdnech; první vlak by měl na letiště dorazit v roce 2013.

Expertní skupina posuzovala několik variant železničního spojení na letiště, které se pracovně nazývá AirCon. Ve hře byl například i takzvaný Pražský Semmering, který vede náročným terénem přes Jinonice na Smíchovské nádraží. Jako konečná stanice přicházela v úvahu téměř všechna pražská nádraží kromě hlavního. 

Buštěhradská dráha je jednokolejná neelektrifikovaná trať mezi Kladnem a Prahou. Podle šéfa Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jana Komárka ve své dnešní podobě není vhodná k intervalové dopravě na letiště. Je tedy třeba postavit druhou kolej, trať elektrifikovat, modernizovat zabezpečovací zařízení a vybudovat moderní přestupní terminály.

Zcela nově je třeba postavit odbočku na letiště, kde dosud žádné koleje
nejsou. Podle Komárka nejprve půjde o slepé koleje, které budou na letišti končit, později se ale letištní terminál stane průjezdným. 

Jedním z požadavků zástupců Prahy 6 bylo, aby rychlodráha co nejméně
obtěžovala místní obyvatele. Podle Komárka je tak možné, že velká část
kolejí bude zanořena pod úroveň terénu nebo povede hloubeným tunelem. O nákladech je podle něj předčasné mluvit; důležité prý je, aby navrženou variantu všichni schválili. MD dříve hovořilo o 20 miliardách korun. 

O nové rychlodráze se mluví již delší dobu, protože Praha stále nemá  vyhovující spojení centra města s letištěm. Situaci má vyřešit právě AirCon a také připravované prodloužení trasy metra A. O způsobu financování AirConu není zatím rozhodnuto; představitelé MD však v minulosti mluvili o využití soukromého kapitálu v rámci tzv. PPP projektu, tedy partnerství soukromého a veřejného sektoru.