21. únor je Mezinárodním dnem mateřského jazyka

Praha - Unesco již pátým rokem vyhlašuje 21. únor Mezinárodním dnem mateřského jazyka. Jeho cílem je připomenutí jazykových a kulturních tradic založených na porozumění, toleranci a dialogu. Česká komise Unesco, Univerzita Karlova v Praze a Akademie věd České republiky pořádaly dnes u příležitosti mezinárodního dne kolokvium s názvem Potřebujeme češtinu? A jakou?.

Češtinou mluví jen zlomek celosvětové populace, stejně jako většinou dalších řečí. Na pouhé čtyři procenta obyvatelstva připadají dvě třetiny všech jazyků.  Zbytek, tedy 96 procent populace, mluví světovými jazyky.

Podle Heleny Illnerové, předsedkyně České komise Unesco, se proto musíme snažit, aby náš jazyk přetrval. „Uspořádali jsme toto kolokvium, abychom se pobavili o mateřském jazyce, v jaké formě ho používáme, zda ho používáme správně a zda se nám nebude ztrácet,“ vysvětluje.
 
K tématům semináře na akademické půdě patřilo zamyšlení nad proměnami češtiny v čase nebo čeština v médiích, politice a současném globalizujícím se světě. Poslechnout si příspěvky lze od 25. února na adrese www.rozhlas.cz/leonardo/cestina.
 
21. únor jako Mezinárodní den mateřského jazyka připomíná stejný den v roce 1952. V tehdejším Pákistánu devět obhájců jazyka Bangla obětovalo svůj život za uznání tohoto jazyka jako úředního.