Vysoké školy nemají dostatek peněz na zvyšující se počet studentů

Praha - Rektoři vysokých škol druhým dnem zasedali v pražském hotelu Olšanka. Zasedání se účastnilo 98 současných i emeritních rektorů. Tak vysoký počet se naposledy sešel při založení Univerzity Karlovy. Rektoři projednávali mimo jiné reformu vysokého školství. Obávají se, že nebudou mít ani v příštím roce dostatek peněz na vzdělávací činnost.

Ze závěrů jednání vyplynulo, že na vysokých školách přibude studentů. Letos jich studuje 298 tisíc, v akademickém roce 2008/2009 jich bude o 12 tisíc více. Vysokým školám ale chybí půl miliardy korun. Obávají se, že kvůli rostoucímu počtu studentů se deficit zvýší o dalších 670 milionů.

Nedostatek financí se podle rektorů odráží například na platových podmínkách zaměstnanců škol. Školy nemohou ani investovat do obnovy a rozvoje infrastruktury. Pražské univerzity budou navíc mít omezený přístup k financím z evropských fondů. Ministr školství Ondřej Liška, který se dopoledne neveřejného zasedání také účastnil, rektorům přislíbil, že se potřebné finance pokusí získat ze státního rozpočtu.

Rektoři probírali také reformu výzkumu, vývoje a inovací, kterou schválila vládní rada pro výzkum a vývoj. Jejím cílem je zjednodušení podpory vědy, důraz na kvalitu a větší spolupráce vědců s průmyslem.