Vláda připravuje nový volební systém

Praha - Vládní koalice začala připravovat nová pravidla pro volby do poslanecké sněmovny. Měla by zajistit, že po volbách nenastane pat a nebude problém vytvořit většinovou vládní koalici. Premiér Mirek Topolánek pověřil vypracováním nových volebních pravidel ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Současná volební pravidla jsou torzem představ ODS a ČSSD z dob opoziční smlouvy. Ústavní soud tehdy některá z nich zrušil s tím, že mění poměrný volební systém na většinový. Část z nich ale ponechal. „Současný systém výrazně poškozuje menší politické strany a poměrný systém není spravedlivý,“ míní Pospíšil.

Podle nových pravidel by se měl snížit počet volebních krajů ze současných čtrnácti. Menší počet krajů totiž přiblíží systém poměrnému. Nové kraje by pak měly být přibližně stejně velké. V menším kraji je totiž potřeba k zisku jednoho křesla dosáhnout lepšího výsledku než v kraji velkém, což diskriminuje malé strany. Ty jsou totiž více ovlivněny minimální hranicí pro zisk poslaneckého mandátu.

Například 9,58 procenta hlasů, které získala při posledních volbách do poslanecké sněmovny Strana zelených v Libereckém kraji, jí nestačilo ke zisku jediného křesla. Naproti tomu KDU-ČSL s 4,84 procenta hlasů v Praze mandát získala. „Každý mandát, který Strana zelených získala, má dvojnásobnou váhu než mandát velkých stran,“ vysvětluje místopředseda Strany zelených Ondřej Liška.

Další novinkou by měl být bonus pro vítěze voleb. Nový systém přidělování křesel v dolní komoře parlamentu totiž přidá na síle vítězi voleb, přičemž druhého v pořadí mírně oslabí. Malé strany se zároveň nemusejí obávat toho, že by vypadly ze hry, jako by tomu zřejmě bylo u většinového systému.

Opozice zatím vyčkává, jak bude návrh vypadat. Předseda ČSSD Jiří Paroubek si však myslí, že by počet volebních krajů měl být vyšší, než je dnes. Navrhuje 18 až 20 krajů. Společně s komunisty pak odmítá bonus pro vítěze. „Deformuje to volební výsledek, deformuje to názory lidí ve prospěch snadnějšího vládnutí,“ myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip.

ODS chce na nových volebních pravidlech ještě několik dnů pracovat. Dá se očekávat, že na koaliční úrovni by se o nich mohlo začít diskutovat zhruba do dvou týdnů.