Unie bude prostřednictvím normy REACH kontrolovat chemické látky v českých firmách

Praha - Česko zavádí kontrolu chemických látek po vzoru Evropské unie. Normu zvanou REACH projedná v pondělí vláda. Pocítí ji hlavně firmy, které se novince budou muset přizpůsobit.

Cílem pravidel stanovených Evropskou unií je omezit používání nebezpečných látek. Dohlížení na chemikálie ve výrobě budou mít na starosti zejména pracovníci České inspekce životního prostředí, naopak velká část práce odpadne ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím.

Bude potřeba postupně zaregistrovat zhruba 30 tisíc chemických látek z více než 100 tisíc známých. Výrobcům evropské nařízení mimo jiné ukládá, aby nebezpečné chemikálie nahradili méně toxickými. Podle ekologů by však norma měla být ještě přísnější.  

REACH však může výrobcům přinést i zjednodušení. „Norma odstraňuje zdvojení registrace. Nebude nutné registrovat látky v České republice a zůstává povinnost výrobců registrovat je u Evropské agentury pro chemické látky,“ uvedl Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí. 
  
České firmy bude REACH stát několik miliard, spekuluje se o částce sedm až jedenáct miliard korun. Ministerstvo očekává hladký průběh projednávání této novely jak ve vládě tak v parlamentu. Zákon by poté mohl začít platit v druhé polovině tohoto roku.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/98/9701.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/98/9702.jpg