Republika si řadou akcí připomíná 60. výročí února 1948

Praha - Česká republika si připomíná 60. výročí únorových událostí roku 1948. Při této příležitosti se dnes i v pondělí 25. února koná několik akcí věnovaných vzpomínce na oběti komunismu. Zřejmě nejsledovanější bude pondělní shromáždění na Pražském hradě, které pořádají prezident Václav Klaus a Konfederace politických vězňů. V pondělí se má uskutečnit například i demonstrace „proti vládě, za socialismus a k 60. výročí únorových událostí“, kterou v Praze organizují KSČM a Komunistický svaz mládeže.

První akce s cílem připomenout únorové události začaly už během neděle. Dopoledne se konala mše za oběti komunismu ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě, následovalo setkání na Staroměstkém náměstí a den zakončilo vzpomínkové shromáždění v Praze na Újezdě.

Únorové události v Československu před 60 lety lze čistě politologicky
označit za politický převrat, jímž se komunistická strana dostala k moci
cestou, která byla formálně v souladu s ústavou. Když 25. února 1948 vážně nemocný prezident Edvard Beneš přijal demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda, bylo o dalším vývoji v Československu na dlouhá desetiletí rozhodnuto.

Země se na více než 41 let dostala do totalitního područí Sovětského svazu, což způsobilo nezměrné materiální škody a lidské tragédie. Etapa započatá takzvaným Vítězným únorem skončila až na podzim roku 1989 „sametovou revolucí“.

V letech 1948 až 1989 prošlo v Československu komunistickými věznicemi více než 262.000 politických vězňů. Při zatýkání, ve vězení a v táborech
nucených prací zahynulo 2500 až 3000 lidí. Oficiálně bylo z důvodů
protikomunistické činnosti odsouzeno a popraveno 241 lidí, poslední v
listopadu 1960. Podle údajů Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu bylo spácháno dokonce 280 justičních vražd. Jen od jara 1948 do závěru roku 1953 bylo z politických důvodů odsouzeno zhruba 100.000 lidí, z toho na 40.000 k trestům delším než deset let. Přes dvě stě lidí bylo v té době popraveno. V Československu bylo v 50. letech 400 věznic a táborů nucených prací pro politické odsouzence a politicky nespolehlivé osoby.

Vydáno pod