Soud rozhodne, jestli se dítě unesené českou matkou vrátí do USA

Praha - Zítra začne soud znovu projednávat další případ mezinárodního únosu dítěte ze strany jednoho z rodičů. Tentokrát se bude rozhodovat, zda se čtyřletý Adrian vrátí k otci do USA, anebo zda zůstane s matkou v Česku. Všeobecně panuje přesvědčení, že rozhodnutí soudu bude důležité obecně. Jde totiž o první soud ve sporu o dítě poté, co se v Česku začalo diskutovat o větší ochraně dětí, a to po případech sourozenců Fiordalisiových, vydaných otci do Argentiny, a případu Sáry Barao, vydané do Portugalska.

Soudní rozhodnutí změní Adrianovi a jeho matce život. Do Česka přijeli ze San Francisca v srpnu 2005. Tam měl ale Adrian trvalé bydliště, a proto soud prvního i druhého stupně rozhodly, že matka Adriana unesla a musí ho vrátit. „Jak se české soudy zachovají v tomto případě, tak se budou chovat cizí státy k nám,“ soudil v roce 2006 Karel Kondr, předseda senátu z Krajského soudu v Hradci Králové. V červenci 2007 ale Nejvyšší soud rozhodl, že předchozí soudy pochybily. A to v tom, že se dostatečně nezabývaly tím, do jakých podmínek se má Adrian vrátit. Zpátky tedy zatím nemusí. 

„Vlastně poukázaly na to, že všechny tyto důležité faktory byly zcela přehlíženy jak u soudu prvního stupně, tak u soudu druhého stupně,“ vysvětluje matka Adriana Veronika Horváthová Santana. Případ se tak vrací na začátek a bude ho posuzovat nový soud. Ale mezitím Adrian žije v Česku už přes dva a půl roku. Jeho otec na vrácení zpět do Spojených států amerických trvá. Podle organizací hájících zájmy dětí by ale měl už zůstat v Česku.

Stejný názor má i Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Podle něj při navrácení Adriana existuje odůvodněné riziko, že by mu to způsobilo psychickou nebo fyzickou újmu, a byl tak porušen článek 13 Haagské úmluvy. „Zároveň je ale třeba si uvědomit, že to, že došlo k tomuhle stavu, tedy k jeho dlouhodobému pobytu za nevyjasněných právních podmínek tady, je systémové selhání České republiky,“ upozorňuje Kristýna Kotalová z Oddělení sociálně právní ochrany dětí Ministerstva práce a sociálních věcí.
 
Aby se i několikaleté spory o děti z mezinárodních manželství neopakovaly, vytvořilo ministerstvo spravedlnosti pracovní skupinu odborníků. Ta mění nejenom legislativu, ale sází i na prevenci, aby Češi, kteří si vezmou cizince, věděli, jak bez soudních následků řešit svoji rodinnou krizi. Prodlužování soudních řízení a případného dopadu na dítě má zabránit vznik dvou soudních senátů specializovaných na podobné případy. Ty by měly rozhodovat maximálně do tří měsíců. Fungovat ale začnou nejdřív v létě.

Vydáno pod