Kožený údajně pražskému soudu poskytne důkazy o své nevině

New York/Nassau - Viktor Kožený se chystá pražskému městskému soudu předložit auditorské zprávy harvardských fondů a společností, které založil a vlastnil. Pomocí dokumentů chce prokázat, že veškeré obchody, z jejichž podvodů je obžalován, se uskutečnily podle pravidel. Před soudem je bývalý šéf harvardských fondů obviněn z podílu na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Proces se ovšem koná v jeho nepřítomnosti, jelikož se trvale zdržuje na Bahamách.

V písemném prohlášení se ohradil proti údajným „opakovaným tvrzením“ státního zástupce Jaromíra Jindřicha, že za mnohé obchody, kdy harvardské fondy a společnosti nebo Harvardský průmyslový holding (HPH) prodaly cenné papíry, nebylo nikdy zaplaceno. „Takováto tvrzení jsou jednoznačnou účelovou lží pana Jindřicha, protože za veškeré obchody s cennými papíry bylo vždy a zcela a plně zaplaceno buďto hotovostí nebo bezhotovostním zápočtem pohledávky,“ prohlásil Kožený. Důkazem jsou podle něho auditorské zprávy.

Kožený se domnívá, že jde o nový důkaz, který soud nemá k dispozici a který obžaloba vědomě zatajila. Pokusí se prý ještě tento týden dodat soudu veškeré auditorské zprávy i se zápisy z valných hromad, jednání představenstva a dozorčích rad i z kontrol ministerstev financí a privatizace.

„Účetnictví harvardských fondů a společností, jakož i HPH, je samozřejmě veřejný dokument, a tudíž si ho soud po mém prohlášení musí vyžádat, prostudovat a vzít na vědomí i kdybych ho nepředložil,“ tvrdí. V takovém případě by dokumenty mohl soud podle Koženého obdržet ještě před úterním stáním. Kožený je také přesvědčen, že tyto materiály má k dispozici i obžaloba. Vzhledem k tomu, že Harvard je veřejnou společnosti, má možnost do nich nahlédnout i veřejnost, uvedl.