Premiér Topolánek míří do USA

Praha - Premiér Mirek Topolánek míří na oficiální návštěvu USA, vrcholem jeho šestidenní cesty bude středeční přijetí prezidentem Georgem Bushem v Bílém domě. Hlavními tématy, o kterých bude český premiér jednat, bude zrušení víz a také plánovaná radarová základna v Brdech.

Česko je za svůj individuální přístup ve vyjednávání o zrušení víz kritizováno ze strany EU, americká vláda tento postup ale vítá. Raději totiž vyjednává s individuálními státy než s EU jako s celkem. „Pro USA je přirozeně jednodušší, když se Němcům nabídne to, Řekům ono, Čechům něco mezitím a Maďarům třeba vůbec nic. Právě proto by v tuhle chvíli měla Česká republika odmítnout jednostranné nabídky z Washingtonu a žádat, aby to, co se dnes nabízí Praze, platilo i pro Slovensko a Maďarsko,“ říká profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University Igor Lukeš a dodává: „Jedině tak se zvětší váha české diplomacie.“

Po zrušení víz by sice odpadla povinnost podrobovat se pohovoru, zájemce o vstup do Spojených států by však musel vyplnit dotazník s osobními údaji, na základě kterých by bylo rozhodnuto, zda je pro vstup do země způsobilý.

Topolánka na cestě doprovází ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr vnitra Ivan Langer, ministr dopravy Aleš Řebíček a hlavní vyjednavač o smlouvě k radaru, náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Vyjednávání o radarové základně vrcholí, vláda USA se snaží vyřešit tuto problematiku co nejrychleji, protože nadcházející prezidentské volby by mohly zcela změnit postoj USA k radarovému štítu. Demokraté ho totiž nepodporují, v případě jejich vítězství by se celý projekt mohl zmrazit. „Současná vláda USA musí překročit most a spálit ho. To znamená, že musí do štítu investovat tolik peněz, aby ho už následující vláda nemohla zastavit,“ vysvětluje profesor Lukeš.
 
Od schůzky se očekává tvrdé vyjednávání, ke konkrétnímu výsledku, který by byl závazný, však zřejmě nedojde.

Vydáno pod