Policie začne prověřovat Marcelu Urbanovou kvůli výpovědi v kauze Čunek

Praha - Policie začne prověřovat Čunkovu bývalou sekretářku Marcelu Urbanovou, hlavní svědkyni v korupční kauze předsedy lidovců Jiřího Čunka. Důvodem je podezření z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku; rozhodlo o tom Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Urbanová ale trvdí, že policie zatím proti ní žádné úkony nazahájila. Čunek byl podezřelý, že jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 od realitní společnosti půlmilionový úplatek. Jeho stíhání zastavil žalobce, nyní se spekuluje o jeho návratu do vlády.

„Státní zástupce vydal policejním orgánům pokyn k zahájení úkonů v trestním řízení poté, co vyhodnotil trestní oznámení a spisový materiál,“ potvrdila pro Českou televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Marcela Urbanová je zatím podezřelá, což znamená, že se policie může případem začít zabývat, zvát si k podání vysvětlení svědky nebo shánět další důkazy. Dosud ale podle Urbanové žádné konkrétní kroky proti ní nepodnikla. „Pokud se tak stane, občansky se podvolím. Udělám ale vše proto, abych dokázala, že jsem vždy vypovídala pravdu,“ zdůraznila.

Šetření Urbanové mají na starosti žalobci z Prahy 1. Městské zastupitelství má ale nad věcí dohled a vymínilo si také, že pouze ono bude o kauze informovat. Čunek se nechce k rozhodnutí státního zastupitelství nijak vyjadřovat.

Policie začala v listopadu 2006 Čunka podezírat z toho, že jako starosta Vsetína vzal v únoru 2002 od firmy H&B REAL půlmilionový úplatek za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Svědci i Čunek během vyšetřování tvrdili, že bývalý vicepremiér nemohl úplatek v inkriminovaný den převzít, protože byl mimo svou kancelář.

V korupční kauze je také obžalován vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík (zvolen na kandidátce SNK ED). Okresní státní zastupitelství v Olomouci Kudlíka obžalovalo pro podezření z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o trestný čin nadržování.

Podle policie Kudlík a náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček poskytli Čunkovi falešné alibi. Státní zástupce však obžaloval pouze vsetínského místostarostu, trestní stíhání Půčka v prosinci zastavil.

Marcela Urbanová pracovala na vsetínském městském úřadě sedm let pro tehdejšího starostu a dnes senátora a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka. Z radnice odešla kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování ze strany Čunka a na základě jejího svědectví policie Jiřího Čunka vyšetřovala pro údajné přijetí půlmilionovému úplatku.

Bývalá učitelka přišla na Městský úřad Vsetín v roce 1992, stala se vedoucí sekretariátu místostarosty a starosty a od roku 1998 pracovala s Čunkem. V únoru 2002 byla údajně svědkyní toho, že Jiří Čunek převzal od firmy H&B Real půl milionu korun jako úplatek při prodeji firmy Vsetínské byty. O dva roky později pak Čunka obvinila ze sexuálního obtěžování, případ ale skončil bez soudu dohodou, ve které se podle Urbanové angažoval i tehdejší první místopředseda lidovců Jan Kasal. Ve službách radnice ale Urbanová vydržela jen do roku 2005.