Prokuratura v JAR se odvolala proti nevydání Krejčíře do Česka

Johannesburg - Jihoafrická prokuratura se odvolala proti rozhodnutí johannesburgského soudu nevydat kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře k trestnímu stíhání do Česka. České ministerstvo spravedlnosti odvolání prokuratury uvítalo. Radovan Krejčíř je v Česku stíhán za podvody a přípravu vraždy. Jihoafrický soud už dřív označil trestní řízení proti Krejčířovi za politicky motivované.

Soud v Johannesburgu na začátku února rozhodl, že nevydá Krejčíře zpět do Česka. Podle soudu některé trestné činy, za které je v ČR Krejčíř stíhán, nejsou platnými trestnými činy v JAR. V jeho kauze je dále nedostatek důkazů a soudce se ztotožnil i s názorem Krejčířova obhájce, že trestní řízení proti němu vedené je motivované politicky.

Radovan Krejčíř se v JAR nachází od dubna loňského roku. Dostal se tam pomocí falešného pasu ze Seychel, kde má občanství. V Jihoafrické republice je s ním i jeho žena Kateřina a jejich syn.

Podnikatel je v ČR obviněn z podvodu, zločinného spolčení a z přípravy vraždy. Mediálně známým se stal poté, co v červnu 2005 utekl policii při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy.