Topolánek: Jednání o radaru s USA se uzavřou ještě tento týden

Praha - Podle prohlášení premiéra Mirka Topolánka budou jednání o americké radarové základně v Brdech uzavřena už tento týden. „Dosáhli jsme stádia, že budeme schopni uzavřít jednání během mé návštěvy Ameriky,“ předpokládá Topolánek. Premiér dnes odjíždí do Ameriky na pracovní cestu, během níž se setká také s prezidentem Georgem Bushem.

V jednání chce dosáhnout posunu ještě před summitem NATO v Bukurešti, který se koná začátkem dubna. Po summitu by se mělo o radaru jednat v českém parlamentu. Agenda k americké radarové základně v Brdech bude podle premiéra tento týden „doprojednána“, ale nikoli podepsána.

Jednání se blíží ke konci, počet odpůrců radaru ale neklesá

Jednání o radaru zahájila vláda s americkou stranou už loni. Souhlas s jeho umístěním zatím definitivně nepadlo, jednání ovšem stále pokračují.  

Systém, který vyvíjejí USA, zahrnuje více součástí. Patří do něj například mobilní předsunutý radar v Japonsku, protirakety na Aljašce a v Kalifornii, protirakety umístěné na lodích a radar v Británii. Radar v Česku a silo s desítkou střel v Polsku by se měly podle diplomatů stát po summitu v Bukurešti dalším pilířem systému, schopného ochránit země před nebezpečnými státy, jako jsou Írán nebo Severní Korea.  

Tento záměr se ale nelíbí Rusku, které umístění radaru v Česku a Polsku dlouhodobě kritizuje. Také výzkumy veřejného mínění opakovaně potvrzují, že většina Čechů je proti raketovému deštníku na našem území. Z politických stran mají určité výhrady sociální demokraté a komunisté, kteří požadují, aby lidé mohli o základně rozhodnout v referendu.

„Pro rozhodování žádný termín stanovený není,“ prohlašovala v lednu ministryně obrany Vlasta Parkanová po návštěvě Henryho Oberinga, šéfa americké Agentury pro raketovou obranu. Prioritou podle ní je především vyjednat takové návrhy smluv, které budou co nejvýhodnější.

Po jeho odjezdu pokračovala radarová jednání na ministerské úrovni. Nyní, na konci února, se uskuteční plánované setkání českých zástupců s prezidentem Bushem. Začátkem dubna se pak koná summit NATO v Bukurešti, kde by se mohlo rozhodnout o provázanosti českého a severoatlantického protiraketového systému.

Nedávno dobudovaný radar protivzdušné obrany NATO v Nepolisích na Královéhradecku na snímku z 20. ledna 2007.
Zdroj: ČT24/ČTK