Říčanská radnice připravuje razantní změny v dopravě

Říčany (u Prahy) - Říčanská radnice chystá razantní změny v systému dopravy ve městě. S výjimkou vybraných silnic by na většině místních komunikací měla ještě letos platit přednost jízdy zprava. Jediným důvodem chystaných opatření je zklidnění provozu, řekla starostka Adriena Mrázová.

Hlavními podle ní zůstanou jenom silnice první a druhé třídy a místní komunikace a silnice třetí třídy, po nichž jezdí městská hromadná doprava. Ze zbývajících vozovek značky zmizí a řidiči budou muset na každé křižovatce dávat přednost zprava jedoucím vozidlům. Dopravní značky „obytná zóna“, které upravují provoz v některých městských částech, zůstanou.

Dopravním úpravám bude předcházet velká informační kampaň prostřednictvím městského zpravodaje, internetu i letáků. Časový harmonogram nebyl zatím určen, město ještě požádalo o stanovisko odborníky z dopravního ústavu. „Nechceme to uspěchat. Chtěli bychom to ale realizovat v letošním roce,“ dodala starostka.

Všechny vjezdy do města budou opatřeny tabulemi upozorňujícími na to, že řidič vjíždí do oblasti, kde na většině vedlejších komunikací platí přednost jízdy zprava. Podle starostky nebude zřejmě realizace opatření bezproblémová. „Zvyk je železná košile, nejhůř asi budou jezdit místní,“
myslí si.

Jako příklad uvedla nedávné obnovení provozu v jedné z ulic, kde byl dříve průjezd zakázán. Kvůli opravě jiné komunikace ji ale radnice dočasně zprůjezdnila. Zmíněná ulice vede do kopce a křižuje dvě hlavní silnice. „Pořád tam máme nehody,“ poznamenala starostka. Řidiči podle ní nedodržují rychlost ani na rovných úsecích ve městě. V případě přednosti zprava ale budou muset před každou křižovatkou přibrzdit a rozhlédnout se, nebudou mít proto šanci se rychle rozjet.

Ve středních Čechách už platí podobná opatření například ve Vlašimi. Na
vjezdu do vybraných městských částí visí tabule s upozorněním na povolenou třicetikilometrovou rychlost a přednost zprava.

Pravidlo přednosti zprava zvolila ke zklidnění dopravy i další města v
Česku, například Pardubice, Znojmo, Moravská Třebová či Hlučín.