Součástí americké cesty Mirka Topolánka je i zrušení víz

Praha -  Po pondělním zasedání vlády je Česká republika zase o krok blíž ke zrušení vízové povinnosti se Spojenými státy. Ministři dnes schválili návrh memoranda o porozumění. Podepsat ho má premiér Mirek Topolánek během své americké cesty. Obsah dokumentu, který bude znám přesněji až po úterním podpisu, nebude právně závazný, případné dohody z něj ale budou vycházet. Jednání České republiky o memorandu se příliš nelíbí Evropské unii, která by byla raději, aby k domluvě došlo v rámci celounijních jednání se Spojenými státy.

Při své návštěvě Česka počátkem roku dal Richard Barth, zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost, najevo, že vízová povinnost pro Čechy by mohla padnout ještě letos, pokud bude včas zprovozněn elektronický systém schvalování ETA, který vyžaduje americká legislativa.

Informace za informace?

Zavedení bezvízového styku neznamená, že Češi budou moci cestovat do USA bez svolení úřadů, jen se zmírní podmínky pro vstup do země. Prostřednictvím systému ETA budou cestující moci o schválení cesty do země žádat on-line.

Spojené státy by právě na základě memoranda ještě před vycestováním od konkrétního člověka získaly jeho vybrané osobní údaje. Na jejich základě by zvážily, jestli je dotyčný pro vstup do země způsobilý.

Memorandum je podle Topolánka výhodné pro obě strany kvůli „prvkům reciprocity“. Lze usuzovat, že tuzemské úřady budou na oplátku získávat informace o Američanech, kteří se rozhodnou pro cestu do Česka.

Bez víza budou moci ale cestovat jen občané, kteří vlastní pas s biometrickými prvky, jehož zavedení Američané vyžadují.  

Ivan Langer o memorandu: „Jsou to zatraceně dobré podmínky“

K jednání o memorandu měla výhrady Evropská unie. Nelíbilo se jí, že Česko jednalo samostatně, a ne společně s unií. Podle expertní analýzy, kterou si nechala vypracovat vláda, nenarušuje smlouva nijak kompetence na unijní úrovni.

„Po dlouhých letech očekávání na rovnoprávné postavení České republiky v EU jsme v oblasti vízové politiky vzali svůj vlastní osud do vlastních rukou,“ reagoval v této souvislosti ministr vnitra Ivan Langer. Dodal, že společné jednání by prodloužilo současný stav minimálně o pět let.

Před několika dny ale Evropská komise postoj k bilaterálnímu jednání České republiky a USA přeci jen trochu změnila. Její mluvčí řekl, že naše země by mohla být dokonce „vůdčím příkladem“ pro další unijní členy. Do Spojených států mohou bez víza cestovat občané 15 z 27 unijních zemí, přestože Evropská unie má s USA společnou vízovou politiku. Členští nováčci takový přístup považují za diskriminaci.

Cestovní pas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod