Matka nemusí vrátit Adriana jeho otci do USA

Praha - Čtyřletý Adrian Santana zůstane s matkou v Česku. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5. Adrianův otec u soudu požadoval jeho návrat do Spojených států. Chlapec však už přes dva a půl roku žije s matkou v Čechách. Úřad na mezinárodně právní ochranu dětí ale chce, aby se rodiče dohodli na pravidelném kontaktu Adriana s otcem, a to jak v Česku, tak výhledově v USA.

Matka Veronika Horvátová syna odvezla z USA údajně proto, že ho otec týral. „Jsem velice ráda, že soud konečně zohlednil a hájil zájem dítěte, když prioritně nehleděl na zájem jeho rodičů,“ řekla advokátka Horvátové Pavlína Vondráčková. Soud podle ní prošetřil všechny okolnosti týkající se jeho sociálního postavení a dospěl k závěru, že není v zájmu malého Adriana, aby byl navrácen do USA. „Rozsudek dává oběma stranám ještě prostor pro uzavření vzájemné dohody, otec však před vynesením rozsudku dohodu razantně odmítl,“ dodala právnička.

Soudy v Česku už dříve rozhodly, že chlapec má být navrácen zpět otci do Kalifornie. Nejvyšší soud však loni v červenci jejich rozsudky zrušil, protože by mohla být nezletilému způsobena újma na jeho právech. „Chci jenom vychovávat svého syna. Ujel jsem kvůli tomu deset tisíc kilometrů,“ řekl Adrianův otec Pablo Santana. 

Malý Adrian je občanem České republiky i USA a na základě dohody rodičů měl své obvyklé bydliště v Kalifornii. Matka jej bez souhlasu otce přemístila do Česka. Odůvodnila to tím, že byla spolu s dítětem vystavena domácímu násilí.