Seriál ČT: 25. února 1948 přijal prezident Beneš demisi demokratických ministrů

Praha - 25. února nesměli demokratiční poslanci mluvit na veřejných schůzích a nebyli vpuštěni ani do státních budov. Prezident Edvard Beneš byl nemocný a také poslední, kdo mohl zabránit komunistickému útoku. Demokracie se hroutila. V ulicích byli tisíce milicionářů s puškami a desetitisíce lidí. Novinové články psali výhradně příznivci komunismu.

Pozici komunistů nahrávaly poválečné protiněmecké nálady. Celé situace obratně využil Stalin. „Když bylo jednání o účasti v Marshallově plánu, zavedl vládní delegaci k mapě a řekl, podívejte se, tady je Německo a tady je Sovětský svaz a vy jste práve uprostřed. Musíte se rozhodnout,“ popisuje historik Vilém Prečan.

V Československu byla mrazivá zima. V Praze naměřili dokonce - 14 °C. Lidé ale počasí neřešili, jejich pozornost se soustředila na Pražský hrad. V půl paté odpoledne zde prezident Beneš přijal Klementa Gottwalda a oznámil mu, že demisi demokratických ministrů přijímá. Komunisté do vlády dosadili své lidi a jejich společný experiment trval dalších 41 let.