Rekonstrukce Americké třídy omezí provoz v Plzni

Plzeň - Očekávaná rozsáhlá rekonstrukce Americké třídy bude zahájena na jaře. Je rozdělena do 13 etap, které na sebe budou navazovat nebo se případně prolínat. Stavba za bezmála 160 milionů korun představuje kompletní rekonstrukci Americké třídy od Klatovské až po Anglické nábřeží včetně Jungmannovy a Prokopovy ulice. Hlavním důvodem je zklidnění centrální části města a zvýšení bezpečnosti provozu zejména s ohledem na chodce, uvedl na webu plzeňský magistrát.

Vozovka tam bude mít namísto dlažebních kostek asfaltový povrch, chodníky novou dlažbu, vzniknou zálivy pro parkování a zásobování. Oprava zahrnuje i nezbytné úpravy inženýrských sítí. Nový vzhled dostanou i zastávky městské hromadné dopravy, vzniknou ochranné ostrůvky pro pěší. Nezapomíná se ani na výsadbu stromů a zeleň.

Největší dopravní změnou bude nová okružní křižovatka v místech křížení Prokopovy a Goethovy ulice s Americkou. Semafory budou stejně jako nyní na křižovatkách Americké se Škroupovou ulicí a Anglickým nábřežím.

Po dokončení stavby se nebude jezdit do Martinské ulice, která bude označena jako pěší zóna. Zruší se jednosměrný provoz v Jungmannově ulici - nově se do ní bude vjíždět z Americké třídy. Až po dokončení rekonstrukce Americké v úseku Anglické nábřeží - Klatovská se začne přestavovat Martinská a zahájí se rekonstrukce Wilsonova mostu a Resslovy ulice.

Po Americké třídě nebudou jezdit trolejbusy ani autobusy městské hromadné dopravy, bude zachován pouze průjezd linek přes Americkou z Prokopovy do Goethovy ulice.

Trolejbusové linky číslo 10 a 11 povedou ze směru Doubravka na Anglické nábřeží a zpět ulicemi Americká a Šumavská. Linka číslo 12, která bude výhradně využívat trolejbusy s alternativním pohonem, povede z Letkova přes Božkov na Americkou, Anglické nábřeží, Kopeckého a Smetanovými sady k autobusovému nádraží (CAN). Opačný směr povede od autobusového nádraží Tylovou ulicí na Klatovskou, dále Prešovskou do ulice U Zvonu, Pražskou na Anglické nábřeží a Americkou a dále ve směru Letkov přes Božkov. Linka číslo 14 nebude po dobu stavby fungovat. Linka číslo 16 povede z Doubravky k hlavnímu nádraží Českých drah a dále v trase Muzeum - Goethova - Prokopova na konečnou Bory, Heyrovského ulice.

Nově bude jezdit linka číslo 15 v trase Bory, Heyrovského - Koperníkova - Husova (CAN) - U Škodovky - Tylova - Domažlická - Nová Hospoda a zpět, linka číslo 17 pak jako zkrácená varianta stávající linky číslo 16 s vedením po náhradní trase jako linky číslo 10 a 11.

Pro zajištění náhradního spojení mezi CAN a hlavním nádražím ČD bude po dobu stavby zřízena linka číslo 19 po trase Husova - U Škodovky - Tylova - Klatovská - Prešovská - Zbrojnická - Nádražní - Sirková - Americká - Anglické nábřeží - Kopeckého sady - Smetanovy sady - Husova. Provoz autobusových linek v průběhu rekonstrukce bude převáděn na náhradní trasy.

Podrobnější informace k vedení linek městské hromadné dopravy v průběhu rekonstrukce Americké ulice připravují plzeňské dopravní podniky.