Klaus vetoval novelu povolující kontaktní norování

Praha - Prezident Václav Klaus dnes vetoval novelu, podle níž mohou lovečtí psi při výcviku opět přijít do přímého kontaktu s lovenou zvěří. Povolení tohoto kontaktního norování požadují hlavně myslivecké organizace, zejména ochránci zvířat jsou proti. Klaus věří, že vrácením novely umožní nalezení trvalejšího řešení konsenzu mezi vládou, poslanci, senátory i zájmovými skupinami.

„Proti znění zákona, umožňujícímu (staronově) tzv. kontaktní norování, v těchto dnech dostávám od mnoha občanů a profesních organizací velmi odmítavé reakce. Myslím, že by je parlament měl vzít v úvahu,“ napsal prezident předsedovi Poslanecké sněmovny ve zdůvodnění svého rozhodnutí. Připomněl, že opětovné povolení kontaktního norování odmítl Senát, vláda i ministr zemědělství.

Poslední slovo budou mít poslanci, kteří budou zřejmě na březnové schůzi novelu schvalovat už potřetí. Poprvé to bylo loni v prosinci, počátkem února přehlasovala odmítavé stanovisko Senátu.

Klaus podle Jakla v dopise předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) uvedl, že „ke škodě věci“ se začala společenská debata k tomuto zákonu rozvíjet teprve poté, co jej obdržel k podpisu, nikoliv ještě během parlamentního projednávání. Proto požaduje za žádoucí, aby Poslanecká sněmovna dostala možnost znovu zvážit potřebnost tohoto konkrétního znění zákona ve světle debaty, která se k zákonu mezitím rozproudila.