Bývalému starostovi ze Zlínska hrozí za smrt za volantem pět let

Zlín - Až pět let za mřížemi může zlínský okresní soud uložit za zavinění vážné dopravní nehody někdejšímu starostovi obce Tečovice na Zlínsku Josefu Pospíšilovi. Devětačtyřicetiletý muž podle dnes přednesené obžaloby loni 26. října v části krajského města Lhotka ve vysoké rychlosti nezvládl svůj vůz Porsche 911 a srazil dvě ženy. První po převozu do nemocnice zemřela, druhá si vážná zranění léčila deset měsíců.

Podle svědků události byl Pospíšil navíc v době nehody pod vlivem alkoholu, na místě však odmítl dechovou zkoušku i lékařské vyšetření. Státní zástupce tak bývalého starostu obžaloval jen z ublížení na zdraví a maření výkonu úředního rozhodnutí. Muž má totiž až do roku 2010 zakázáno řízení motorových vozidel, když ho loni v březnu zastavila hlídka v Tečovicích a naměřila mu dvě promile alkoholu. Přesto obžalovaný usedl za volant, navíc automobilu, který neměl registrační značku ani zaplacené zákonné pojištění.

Pospíšil dnes k soudu nedorazil, když s odkazem na psychické problémy požádal o konání líčení v jeho nepřítomnosti. Soudce Jiří Dufek tak přečetl protokol o jeho výslechu na policii, kde obžalovaný připouští, že v osudnou chvíli zazmatkoval a dostal smyk. Dechovou zkoušku prý odmítl z obavy, že nadýchá poté, co si ráno dal jednu velkou štamprli slivovice. „Nehodu jsem zavinil já, jel jsem rychle. Celá událost mě mrzí,“ citoval z výpovědi soudce.

Podle manžela zemřelé Jindřicha Václavka nehoda vychází z impulzivní povahy exstarosty a z jeho náklonnosti k alkoholu. „S manželkou jsme se měli rádi, měli jsme krásný život. To, co se stalo, nemá obdoby. Dvanáct let jsem s ním pracoval jako místostarosta. V zaměstnání sice nepil, ale míval víkendové tahy včetně rvaček a výtržností. Kolikrát měl zlomenou ruku či palec,“ uvedl Václavek.

Samotný střet Pospíšilova vozu se ženami popisovaly u soudu dvě tehdy kolemjdoucí dívky. Podle nich obžalovaný výrazně překročil v obci povolenou rychlost a následně mu ujela zadní kola silného vozu. Po nehodě prý exstarosta jevil viditelné známky opilosti. „Byl rád, že stál na nohách,“ líčila Andrea Juráňová. Totéž popisovali i další lidé, kteří přispěchali k havárii.

„Stál nezúčastněně opodál a telefonoval. Na sto procent vím, že se radil s právníky, co má dělat. Slyšel jsem, jak do telefonu říká, že vypil pár velkých štamprlí a na to hodně vody,“ sdělil Radim Kutra, syn ženy, která byla při střetu vážně zraněna. Podle Josefa Řiháčka byl Pospíšil opilý již necelé tři hodiny před nehodou, když zavítal do jeho autoservisu. „Cítil jsem z něho alkohol,“ uvedl svědek.

Podle Dufka by soud případné prokázání toho, že Pospíšil řídil v době havárie pod vlivem alkoholu, bral jako přitěžující okolnost. Na příštím líčení 3. dubna by se k případu měli vyjádřit další svědkové včetně znalce z oboru dopravy.

Vydáno pod