Rath vyzval Julínka, aby zastavil prodej tří zámků

Praha - David Rath vyzval ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby zastavil prodej zámků Slezské Rudoltice, Brantice a Dívčí Hrad na Osoblažsku. Podle Ratha je ministerstvo prodává sotva za desetinu jejich skutečné ceny. Transakci označil "jako nesmyslnou, která budí dojem tunelu na státní majetek", a měla by být podle něj vyšetřena. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt kritiku odmítl.

Ministerstvo podle Cikrta postupovalo v souladu se zákonem o nakládání se státním majetkem. Odborná znalecká firma stanovila tržní cenu budov, mezi nimiž jsou i tři zámky, na 95 milionů korun. Vycházela ze stavu a využitelnosti majetku a nutných dalších nákladů na jeho údržbu. „Pan Rath předložil jen vzletné číslo, které dobře zní,“ poznamenal Cikrt. Pouze údržba budov prý stojí ministerstvo stojí 2,5 milionu ročně.

Prodej zámků zpochybnili už dříve představitelé obcí na Osoblažsku, které o ně měly zájem, a podali podnět k jeho prošetření ministerstvu financí. Od roku 2003 totiž obce jednaly o darovací smlouvě s organizací přímo řízenou ministerstvem a převod měly za hotovou věc. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt ale uvedl, že obce nebyly několik let schopné dodat potřebné dokumenty, a tak na ně ministerstvo zdravotnictví nemohlo převést zámky, kterých se nyní prodejem zbavuje.

Podle dřívějších informací ministerstvo nejprve neúspěšně nabízelo objekty jiným státním organizacím. Zámky na Osoblažsku jsou součástí celku 17 nemovitostí, které patřily pod Zdravotnické krizové zabezpečení. Tato ministerstvem přímo řízená organizace dříve zajišťovala sklady pro mimořádné situace. Soubor budov včetně zámků ve veřejné obchodní soutěži získala firma Terabet z Písku, která byla založena teprve před třemi měsíci. Nabídla 113 milionů korun. Zájemci byli pouze dva a pro ministerstvo byla hlavním kritériem cena. Znalecká firma odhadla tržní cenu všech budov na 95 milionů korun.

Rath dnes řekl, že ministerstvo prodává zámek Dívčí Hrad za tři miliony korun překupnické firmě, přestože jeho skutečná cena je mezi 20 a 30 miliony korun. Stejně tak je tomu podle něj u ostatních zámků.