Zrušení poplatků pro důchodce nad 70 let a děti je podle lidovců nutné

Praha - Lidovci se na stranickém jednání usnesli, že v rámci koaličních rozhovorů budou prosazovat zrušení poplatků pro některé skupiny, které považují za „sociálně potřebné“. O návrhu chce KDU-ČSL s koaličními partnery diskutovat už příští týden, tedy mnohem dříve než po uplynutí půlroční „doby hájení“, po které měly být dopady regulačních poplatků vyhodnoceny. Předsednictvo KDU-ČSL se zabývalo také otázkami převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti a transformací zdravotních pojišťoven.

„V případě poplatků u lékaře je nutné provést revizi u skupin obyvatel, pro které jsou sociálně těžko únosné. Podle našeho názoru se jedná zejména o důchodce nad 70 let věku, skupiny předškolních dětí a osoby umístěné v domovech důchodců,“ uvedl první místopředseda lidovců a vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Dodal, že strana se nebrání ani diskusi o zrušení poplatků pro zdravotně postižené.

Julínek: Lidovci si honí politická trička

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek považuje lidovecký návrh za předvádění. „Chci připomenout, že ve vládním návrhu bylo odpuštění pro děti do tří let, a dokonce jsem byl ochoten přijmout kompromis odpuštění pro děti do šesti let. Ale právě ze strany lidové, konkrétně panem poslancem Hovorkou, toto bylo zmařeno,“ řekl České televizi Julínek. Navrhuje, aby poplatky byly vyhodnoceny až po původně dohodnutém půl roce, a pak teprve se o nich diskutovalo.

Čunek: Systém změnu potřebuje, se zrušením všech poplatků ale nesouhlasíme

„Nesouhlasíme s návrhem opozice, aby byly zrušeny všechny poplatky,“ potvrdil lidovecký předseda Jiří Čunek. Podle něho v případě ostatních sociálně slabších skupin výdaje za poplatky kompenzují zase jiné kroky vlády, jako jsou odpočitatelné položky nebo slevy na dani. Nicméně je Čunek přesvědčen, že systém nemůže dále fungovat tak, jak je nastaven, a určitou změnu potřebuje.

My za všechny, všichni za jednoho

S koaličními partnery chtějí lidovci diskutovat také o transformaci zdravotních pojišťoven a zákonu o převodu univerzitních nemocnic. V obou případech se přiklánějí k zachování veřejného charakteru.

„Jsou to debaty, které chceme vést na koaličním půdorysu, ale s vlastním názorem za KDU-ČSL,“ prohlásil Roman Línek k chystané debatě. Pokud strana s koalicí dohodu nevyjedná, proti svým politickým partnerům nepůjde a s opozicí se nespojí.

Mluvit o svých postojích ke zdravotnické problematice chtějí lidovci co nejdříve, důvodem je i to, že sedm zákonů, které mají podle ministra Tomáše Julínka reformovat české zdravotnictví, již posuzuje Legislativní rada vlády.