Cena Sestra roku oceňuje nejlepší zdravotní sestry

Praha - Poosmé se letos bude na pražském Žofíně předávat ocenění pro nejlepší zdravotní sestřičku v České republice. Vítězky se budou vyhlašovat ve čtyřech kategoriích. Záštitu nad letošním ročníkem, stejně jako v minulých letech, převzala předsedkyně správní rady Nadace Vize 97 Dagmar Havlová.

Soutěž je dvoukolová, v prvním kole porota vybrala z došlých přihlášek v každé kategorii tři finalistky. Hlavním kritériem výběru byl zajímavý čin, který ovlivnil profesní život sestry a neobvyklým způsobem prospěl pacientům či kolegům.

Nominovat sestřičky mohli jejich kolegové, ale i pacienti. Nejlepší z nich budou ve finále na Žofíně bojovat o titul v kategorii sestra v nemocniční a ambulantní péči, sestra v sociální péči a sestra ve výzkumu a vzdělávání. Ve čtvrté kategorii, kterou je celoživotní přínos v ošetřovatelství, předá cenu Dagmar Havlová.

O vítězkách bude rozhodovat porota složená především z osobností v oblasti zdravotnictví. „Jejich šance jsou vyrovnané,“ odhaduje Martina Pelikánová, šéfredaktorka časopisu Sestra, který soutěž vyhlašuje.