Dětské lázně trápí nedostatek pacientů

Praha - Počet dětí v lázních neustále klesá. Svaz léčebných lázní české republiky proto varuje před jejich postupným uzavíráním, ke kterému už došlo například ve Františkových a Mariánských Lázních. Zatímco v roce 2002 jezdilo do léčeben šestnáct tisíc dětí, o čtyři roky později jich bylo o čtyři tisíce méně. Realita je přitom obrácená. Za posledních deset let se s prudkým rozvojem civilizačních chorob počet chronicky nemocných dětí zdvojnásobil. Základní problém je podle svazu v celkovém systémovém přístupu k pacientům.

Dětské lázeňské léčebny scházejí na úbytě. Ve Františkových Lázních ukončili provoz dětské gynekologické léčebny. Skončila léčebna Mánes v Karlových Varech a léčebna Miramonte v Mariánských Lázních, kam jezdili malí pacienti s onemocněním močového ústrojí. Potíže mají i jinde.

Vnímání lázeňské péče se postupně mění. „Lékařská odborná veřejnost už ji nedoporučuje tolik jako v minulosti. Snažíme se proto laikům i odborníkům představovat její přínosy a výsledky. Pořádáme různé semináře, kongresy či odborné konference,“ uvedl člen představenstva Svazu léčebných lázní Jiří Dědek. Problém nevidí ve zdravotních pojišťovnách, jak si někteří myslí. Podle něj potíže s úhradami lázní nebyly, pojišťovny odmítly jen minimum návrhů.

Přínosy a významy léčby se svaz snaží vysvětlovat i rodičům nemocných dětí. S malými pacienty totiž jezdí do lázní právě oni. Mohou se zde přitom dozvědět řadu dalších informací o nemoci svého dítěte, jaké jsou její problémy či rizika. „Využitím přírodních zdrojů navíc lázně nabízí čistší formu léčby, než jsou pouhá farmaka,“ upozornil Dědek.

Mezi hlavní přínosy lázeňské péče patří stabilizace zdravotního stavu tak, aby se dítě mohlo vrátit zpět do kolektivu a nebylo každé dva týdny nemocné. Právě na tyto aspekty se snaží svaz upozorňovat a doufá, že se mu postupnému uzavírání dětských léčeben podaří zabránit.