Občané z Tábora žalují radnici kvůli hluku

Tábor - Nadměrné decibely komplikují život osmi tisícovkám Jihočechů. Hlavním zdrojem jejich nepříjemností je hluk z některých silnic, které vedou jihočeskými obcemi. Nejhorší situace je v Českých Budějovicích a na Táborsku. Vyplývá to z hlukových map, které nechalo vypracovat ministerstvo zdravotnictví.

Budějovickou ulicí v Táboře denně projede přes dvacet tisíc aut. Podle studií hladina hluku výrazně překračuje limity. Hladina hluku se ve špičce pohybuje mezi sedmdesáti a osmdesáti decibely. Přitom už dlouhodobé vystavení padesáti pěti decibelům ohrožuje lidské zdraví.
 
Martin Čížek, který bydlí v Budějovické ulici přes dvacet let, jednal o zmírnění hluku jak s městem, tak s krajem. „Požadovali jsme především snížení počtu projíždějících automobilů,“ předkládá své požadavky Čížek. Příslušné orgány se odvolaly na hygienickou výjimku, která povoluje vyšší hladinu hluku, a odmítly problém řešit. Někteří obyvatelé ulice tak podávají žalobu.
 
Podle Michale Bernarda z Ekologického právního servisu tato výjimka neopravňuje provozovatele k zásahu do práva na ochranu zdraví. Takže by soud mohl dát za pravdu žalobci, a mohla by se tak opakovat situace, kdy soudní spor vyhráli občané, kterým vadil hluk z pražské severojižní magistrály.

Vydáno pod