Soud pozastavil činnost Sládkovým republikánům, nedodali finanční zprávy

Brno - Nejvyšší správní soud dnes pozastavil činnost ultrapravicových Republikánů Miroslava Sládka, kteří navazují na někdejší parlamentní Sdružení pro republiku - Republikánskou stranu Československa (SPR-RSČ). Zvláštní sedmičlenný senát vyhověl návrhu vlády. Důvodem pozastavení činnosti je nedodání výroční finanční zprávy za roky 2004 až 2006 Poslanecké sněmovně. Republikáni tak nesplnili zákonnou povinnost všech politických stran v Česku.

Předseda strany Sládek dnes soudcům mimo jiné řekl, že strana přišla v roce 2005 o účetnictví - ukradl ho tehdejší pokladník. „Tím pádem jsme neměli z čeho vycházet při sestavení výroční zprávy. Ani později se nám nepodařilo provést rekonstrukci účetnictví, takže jsme zprávu dodat nemohli,“ uvedl Sládek. Na audit ani na zaplacení práce účetních prý strana neměla peníze. Podle Sládka by povinnost předkládat výroční zprávy měla být u neparlamentních stran zrušena.

Strana nyní v podstatě nemůže dále politicky působit, nemůže vést předvolební kampaň a její členové kandidovat ve volbách. „Pozastavit činnost de facto znamená zrušit,“ uvedl obhájce republikánů Jaroslav Mišinger. Pokud sládkovci účetnictví předloží, jejich činnost bude obnovena, v opačném případě jim hrozí rozpuštění. „Rozhodnutí v podstatě potvrzuje fakt, že ta strana nevykazuje žádnou dramatickou činnost. Svým způsobem bylo podáno takové embargo na fungování strany s tím, že kdyby republikáni napravili důvody uvalení, mohly poté činnost obnovit," tvrdí politolog Jan Kubáček a dodává, že Miroslav Sládek ale zřejmě stranu neobnoví.

SPR-RSČ patřila od počátku 90. let až do roku 1998 k parlamentním stranám, poté se vliv republikánů zmenšoval. Obě strany v čele s předsedou Sládkem prosluly například extremistickou rétorikou a obstrukcemi při schůzích sněmovny. Sládek sám třikrát neúspěšně kandidoval na prezidenta. V programu strany se objevovaly nacionalistické a xenofobní názory. Republikáni Miroslava Sládka vznikli v roce 2000, ještě předtím, než byl na SPR-RSČ uvalen konkurz. Ve sněmovních volbách v roce 2002 získali necelé jedno procento hlasů, o čtyři roky později už samostatnou kandidátku nepostavili.

Vydáno pod