Picek se chce vypořádat s korupcí, sníží také počet generálů

Praha - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek po roce ve funkci bilancoval. Kromě reformy armády se chce hlavně vypořádat s korupcí na generálním štábu. Picek hodnotil uplynulý rok jako rok ožehavých témat. Narážel tím na kauzu takzvaných černých fondů, kdy si generálové nechali z podvodně získaných peněz platit večírky, drahé dovolené a luxusní dary.

Výsledky hospodaření generálního štábu loni ukázaly, že černé fondy vznikaly v letech 2003 až 2007. Generálové zneužili celkem 17 a půl milionu korun. „Jsem zklamaný, že to vůbec proběhlo a že to proběhlo v nejvyšším velení. Určitě to mělo negativní ohlas do celé armády,“ řekl Picek.
 
Komise, která začala jednotlivé sekce generálního štábu prověřovat, navíc zjistila, že si armáda pronajímala nevyužívanou tenisovou halu. Ztráty se počítají na 300 tisíc korun. A pod hledáčkem komisařů je i nákup tonerů za dva a půl milionu korun nebo tisícové škody při výrobě plakátů. Výsledky kontroly budou známy do několika týdnů. Už teď je ale jasné, že budou na generálním štábu padat hlavy. Vlastimil Picek slibuje, že s personální politikou začne od července.
 
Naopak za velký úspěch považuje náčelník generálního štábu účast českých vojáků v zahraničních misích. Nešetřil chválou, a dokonce rozdával i ocenění. Medaili generálního tajemníka NATO za statečnost a hrdinství převzal štábní rotmistr Miloš Prášil. Loni v květnu se těžce zranil při náhlém sesuvu půdy v afghánské provincii Badachšán. Jeden jeho kolega tehdy nepřežil. Prášil čekal celou noc uvězněný v řece. „Na vlastní kůži jsem zjistil, jak je těžké bojovat o svůj život a dnes jsem přesvědčený o tom, že ještě těžší je bojovat o život někoho druhého,“ řekl Prášil. Oceněný hrdina je zatím stále v péči lékařů. Do žádné mise se zatím nechystá, armádu ale opustit nehodlá. 
  
Picek při svém ročním bilancování oznámil, že armáda chce snížit tabulkový počet generálů z 50 na maximálně 35 osob. Plánuje také vytvořit nový sbor vojenských hodností, který budou tvořit poddůstojníci. Vojáci by neměli být degradováni, změna se uskuteční přirozeně, protože každý voják má určitý kontrakt, ne smlouvu na dobu neurčitou.
 
Picek se během ročního působení ve funkci musel vyrovnat se snižujícím se rozpočtem vojska nebo přípravou provinčního rekonstrukčního týmu v
afghánské provincii Lógar.