Zákon o elektronickém úřadování čelí kritice původních tvůrců

Praha - Zákon o elektronickém úřadování, jehož návrh v pondělí schválila vláda, se příliš nezamlouvá původním tvůrcům této normy ze sdružení eStat.cz. Podle jejich námitek, kterým se ministerstvo vnitra brání, není dostatečně zabezpečeno užívání a provoz datových schránek, jejichž prostřednictvím by úřady mohly komunikovat s občany.

„Kdejaký přístup k elektronické poště je dnes lépe zabezpečen než systém datových schránek navržených ministerstvem vnitra,“ uvedlo sdružení na svých webových stránkách. Pro přístup do schránky totiž mají sloužit desetimístná přihlašovací čísla, které už používá jako identifikátory ministerstvo práce a sociálních věcí, a heslo přidělené ministerstvem vnitra.

Přihlašovací číslo je podle sdružení identifikátorem v několika agendách. „Kdekterý úředník si tak bude moci zjišťovat údaje bez souhlasu nositele přihlašovacího čísla,“ míní eStat.cz. Návrh zákona podle něj také neposkytuje uživatelům garanci, že dokument jednou dodaný do datové schránky nebude moci nějaký úředník ze schránky vyjmout a upravit.

Ministerstvo vnitra nicméně namítlo, že ochrana dat bude zajištěna. „Ochrana osobních údajů bude zajišťována elektronickým podpisem a systémem elektronické identity,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Malíková. K přihlašovacímu osobnímu číslu ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu uvedlo, že žádný z jiných navrhovaných způsobů identifikace při elektronické komunikaci „nebyl shledán jako akceptovatelný“.

Zprávy budou podle ministerstva zabezpečeny tím, že lidé je budou moci opatřit zaručeným elektronickým podpisem. Zpráva bude v systému uložena v zašifrované podobě, aby k ní mohl mít přístup jen odesilatel a adresát, a bude též označena kvalifikovaným časovým razítkem.

Datové schránky mají mít vybrané státní úřady, soudy, zdravotní pojišťovny, samosprávné orgány nebo státní fondy. Jejich prostřednictvím budou komunikovat s veřejností i mezi sebou. Papíry tak nahradí spisy v elektronické podobě a namísto občanů budou tedy po úřadech obíhat data, dodala mluvčí.

Sdružení také ministerstvu vnitra vytklo, že zákon nenechalo projednat v Radě vlády pro informační společnost. V pondělí na své funkce v radě rezignovali vedoucí projektu eStat.cz Edvard Kožušník, který vedl výbor pro propagaci a marketing, a další člen sdružení Dalibor Veřmiřovský, který vedl výbor pro legislativu. V rezignačním dopise premiérovi Mirku Topolánkovi uvedli, že radě ani jejím výborům „nebylo umožněno plnění úkolů“ vyplývajících ze statutu rady.